Agresja u dziecka / Mały samolub

Pierwsze kroki, pierwsze słowa...

Agresja u dziecka / Mały samolub

Postprzez Sylwiczka » Śr lis 17, 2010 9:54 am

Z Majki robi się mały samolub !
Potrafi uderzyć inne dziecko, które bawi się jej zabawką ! :o
Psa nawet tłucze jak położy się na jej macie edukacyjnej np.
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Re: Agresja u dziecka / Mały samolub

Postprzez Liziii » Śr lis 17, 2010 12:20 pm

Taki wiek ;)
Niestety, sa pewne fazy rozwoju, w ktorych dzieci zachowują sie zupelnie inaczej niz dotychczas...

Tu wg Eriksona:
Ufność w przeciwieństwie do nieufności (1 rok życia)- w tym okresie najważniejsze dla dziecka jest poczucie bezpieczeństwa, aby się ono wytworzyło potrzebna spójna i trwała troska. Najważniejsza w tym okresie dla dziecka jest matka, dziecko poznaje ją przez zapach. To ona karmiąc dziecko piersią, głaszcząc, przytulając czy kołysząc budzi w dziecku ufność do świata. Dziecko wchłania otoczenie całym sobą dlatego tak ważne są wrażenia dotykowe. Wskaźnikiem ufności dziecka jest głębokość jego snu oraz przyjmowanie pokarmu. Eriksona zwraca uwagę, że bardzo ważne jest to, żeby matka chciała swojego dziecka od momentu poczęcia, musi być osobą odpowiedzialną. Kryzysami dla dziecka w tym okresie są: narodziny ( przerwanie więzi z matką przez przecięcie pępowiny) i ząbkowanie ( ok. 6 miesiąc życia).
Pomyślne rozwiązanie konfliktu: zaufanie do świata, nadzieja na przyszłość
Niepomyślne rozwiązanie konfliktu: podejrzliwość, brak poczucia bezpieczeństwa, obawa o przyszłość.
2. Autonomia w przeciwieństwie do wstydu i zwątpienia ( 2-3 rok życia)- dziecko poszukuje drogi do uniezależnienia się od rodziców ( u Wygockiego jest to faza „ja sam”). Ważne jest, aby metody wychowawcze, które stosują rodzice nie były zbyt sztywne- rygory i kary mogą doprowadzić do uwydatnienia się u dziecka zaburzeń neurotycznych czy poczucia braku autonomii. W fazie tej odbywa się trening czystości ( odpowiada to fazie analnej).
Pomyślne rozwiązanie konfliktu: poczucie autonomii i własnej wartości
Niepomyślne rozwiązanie konfliktu: uczucie wstydu i zwątpienia we własne zdolności, egoizm, zaborczość.

Tu od innej strony, wg Piageta:

I. Okres niemowlęcy, trwający do drugiego roku życia, kiedy to inteligencja ma charakter sensoryczno-motoryczny składa się z faz:

1. Faza odruchów albo konstruktów dziedzicznych oraz pierwszych tendencji instynktownych (np. pokarmowych) i pierwszych emocji. Okres ten przypada do drugiego miesiąca po urodzeniu

2. Faza pierwszych nawyków ruchowych - kiedy to wytwarzają się pierwsze schematy ruchowe; pierwszych zorganizowanych spostrzeżeń, poprzez koordynację wzroku i chwytu, pozwalający na asymilację tych samych przedmiotów za pomocy różnych schematów oraz pierwszych zróżnicowanych uczuć. Okres ten przypada od 2 do 8-9 miesięcy.
a) (od 1-4 miesiąca życia), w którym dziecko realizuję potrzebę ćwiczenia reakcji odruchowych, wciela do swoich czynności różnorodne przedmioty, różnicuje aktywność odruchów w zależności od sytuacji (np. ssanie dla ssania , dla „zabicia głodu”)
b) III (od 5-9 miesiąca życia), polega na przyswajaniu do świadomości nowego przedmiotu za pomocą różnych technik (np. ssania , manipulacji itp.). Dziecko 7-8 miesięczne dość długo zajmuje się jednym przedmiotem. Bada go, odkrywa w nim nowe właściwości, by po 15-25 minutach uznać go za „starą” zabawkę. Niemowlę zapamiętuje owe właściwości, co umożliwia mu dostrzeżenie zmysłowych podobieństw między przedmiotami, zjawiskami. Porównywanie wcześniejszych spostrzeżeń z aktualnymi jest jednym z pierwszych przejawów myślenia obrazowego. Polega ono na syntezie, analizie zauważonych bodźców.

3. Faza inteligencji sensoryczno-motorycznej, czyli praktycznej; elementarnych regulacji afektywnych - skierowanych na osiągnięcie określonego celu np. odnajdywanie i chwytanie przedmiotów w zasięgu wzroku, odpychanie itp. Okres ten przypada od 8-9 miesięcy do 1,5-2 roku. Już do12 miesiąca niemowlę jest w stanie wykorzystywać różne schematy czynności aby osiągnąć zamierzony cel (np. uderza przedmiotami o stół , żeby wytworzyć hałas lub odpycha rękę dorosłego , żeby przyciągnąć do siebie wymarzony obiekt.)
Rozwój tych stadiów dowodzi, że już w wieku niemowlęcym dziecko cechuje się inteligencją praktyczną tzn., że myślenie dostosowuje do określonej sytuacji.
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Obrazki: 0

Postprzez Sylwiczka » Śr lis 17, 2010 1:45 pm

Ale tu nic nie ma na temat bicia ;)
ObrazekObrazek
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez Liziii » Śr lis 17, 2010 2:37 pm

Bo to bardzo ogolnikowe ujęcie czego dziecku potrzeba i co sie zmienia. Racja, o biciu nic nie ma..
Moze to juz faza buntu? :lol:
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Śr lis 17, 2010 4:48 pm

Myślałam, ze faza buny przyjdzie za jakieś 15 lat :roll: 8-)
ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez Liziii » Śr lis 17, 2010 5:29 pm

jaka matka taka córka tyle ze maja cie troche wyprzedziła :mrgreen:
spoko, poki nie pali i nie pije to jeszcze nie jest tak zle.. z komendy tez jej poki co nie odbieralas - luzik :lol:
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Śr lis 17, 2010 6:08 pm

No w sumie masz rację :lol:
ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez Liziii » Śr lis 17, 2010 6:24 pm

a czy u Mai zaobserwowalas okolo 8-9 miesiaca zycia tzw lęk separacyjny? Tzn chciala bys tylko z Toba, płakała jak na chwile znikalas jej z pola widzenia itp?

Wydaje mi sie ze takie "samolustwo" to naturalny etap, trzeba po prostu zwracac uwage zeby nie byla zbyt agresywna - dzieci jeszcze nie rozumieja sprawiedliwosci, nie do konca pojmują ze nie wolno odebrac zabawki innemu dziecku. Ale wiedzą, ze ten miś czy lalką są ich i to naturalne zen ie chcą sie tym dzielić. Wydaje mi sie ze najlepiej wtedy zainteresowac dziecko inną zabawką etc. A pies... coz - nie jego mata ;) Mozna tez uczyc zeby Maja dała pobawic sie innym dzieciom swoimi zabawkami, jesli te wyciagaja po nie rączki - ale jesli płacze czy sie złosci to moze lepiej nie.
A jak sie z blizniakami bawi to wtedy tez jest draka?
I czy u blizniakow Skreciary tez moze jest taki sam efekt?

Bo serio, nie pamietam, a nie chce mi sie szukac notatek z 1 roku, ale cos moze byc w tym wieku takiego jako standard po prostu ;)
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Śr lis 17, 2010 6:31 pm

Ona teraz bleczy jak ja wyjdę chociażby siku...
Ma tak jakoś od miesiaca, a moze dłuzej...

Z bliźniakami się nie bawi, z reguły bierze jakąś zabawkę i siedzi sama, ostatnio chwilkę się z Kilianem bawiła, ale też na Niego darła japę, bo on jej coś tam zabrał czy ją szturchnął niechcący...
ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez manga 25 » So lis 20, 2010 8:04 pm

tez mi się wydaje, że to naturalne, musisz po prostu stanowczo nie pochwalac takich zachowań i głosno to negować, przejdzie jej :)
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Następna strona

Powrót do Dzieci w wieku 1-3