Angielski w przedszkolu

Wszystko o dzieciach w wieku przedszkolnym

Angielski w przedszkolu

Postprzez maryśka » N paź 24, 2010 11:55 am

Ogólnie wiem, że im dziecko mniejsze tym szybciej chwyta obcy język. Pracujecie z nim dodatkowo? Czy tylko polegacie na zajęciach angielskiego, które są w przedszkolu? Ja na razie chyba nie chcę swojej Zuzi forsować dodatkowymi zajęciami. :)
maryśka
Początkujący

Re: Angielski w przedszkolu

Postprzez Skręciara » Pn paź 25, 2010 10:36 pm

maluchy w domu można uczyć np - po przez zabawę - pojedynczych słówek .. żeby tylko miały obeznanie ... no jak skaczą to mówisz jump i tyle ;) gdzieś nawet o tym czytałam ;)

a w przedszkolach - jak najbardziej
Skręciara
Uzależniony

Postprzez klara » Pt lut 18, 2011 4:49 pm

u nas angielski w przedszkolu jest dopiero dla 4-ro latków

ja np nie "męczę" córki uczeniem języka angielskiego,poza tym w szkole też nie wiadomo jakiego języka będzie się uczyć :roll: u nas w szkole z tego co wiem jest: angielski,niemiecki,francuski i rosyjski- to z tego wychodzi że dziecko powinnam oswajać z 4 językami :shock:

zawsze puszczam młodej bajkę "Dora poznaje swiat" czy jakoś tak i tam są na przemian angielskie i polskie słówka,ale nie zauważyłam żeby jakoś powtarzała po angielsku,to nie będę zmuszać :)
Obrazek
Obrazek
klara
Zaangażowany

Postprzez Fotelik24 » Pn maja 23, 2011 6:05 pm

No tak racja,maluchy można uczyć też w domu,ale to nie to samo co nauka wśród rówieśników. Tutaj masz konkurencję,chęć pokazania się itd. W domu nie ma tych i odczuć co wg mnie jest sporym minusem nauki.
Fotelik24
Początkujący

Postprzez meliska » Cz cze 30, 2011 2:16 pm

Ja zawsze chciałam żeby moja Emilka była mądra i wszystko umiała i wiedziała. Ale doszłam do wniosku, że nie chciałabym jej odbierać dzieciństwa. Więc angielskiego uczy się w przedszkolu z dziećmi a w domu oprócz swoich obowiązków takich codziennych tzn. posprzątać po sobie zabawki itp. nie obarczam dodatkowo nauką słówek.. Bedzie miała na to jeszcze dużo czasu w szkole.
meliska
Początkujący

Postprzez Rasadu » Cz cze 30, 2011 2:22 pm

Mój chrześniak jak był mały, zresztą teraz też, oglądał bajki po niemiecku. I teraz świetnie sobie z tym językiem radzi. W Norwegii z tego co wiem bajki są puszczane z napisami, zresztą filmy też i tam praktycznie każdy jest osłuchany z językiem angielskim. Może nie umieją pisać, ale za to rozumieją i mówią. Myślę, że to jest dobry pomysł aby dziecko osłuchało się z językiem. :)
Przyjemniej jest mieć ukochane, piękne myśli i przechowywać je w swym sercu jak skarby. Nie chcę, by inni je wyśmiewali lub dziwili się im.
Obrazek
Rasadu
Wkręcony

Postprzez Kashanka » Pn wrz 19, 2011 6:01 pm

My uczymy się w przedszkolu (jesteśmy w dwujęzycznym) i w domu. W domu właściwie stosujemy takie metody jak w przedszkolu. Staramy się dużo mówić do Zosi po angielsku. Bardzo chętnie poznaje nowe słówka, korzysta z tych poznanych w ciągu dnia, pyta o nazwy różnych przedmiotów. Do niczego jej nie zmuszamy. Nie chcę żeby nauka kojarzyła jej się z czymś nudnym, więc edukujemy ją poprzez zabawę.
Kashanka
Początkujący

Postprzez meliska » Pt wrz 30, 2011 2:46 pm

Nauka przez zabawę jest najlepsza :) Bo z tego dzieci więcej zapamiętają a po drugie będą bardziej chciały się uczyć :)
meliska
Początkujący

Postprzez Kashanka » So paź 29, 2011 11:22 pm

To prawda, ale widzę że taki stały kontakt z językiem daje rewelacyjne efekty. Dziecko samo prosi, żeby używać obcych słów, wykorzystuje wiedzę zdobytą w przedszkolu. Jak na razie nie ma żadnych zgrzytów.
Kashanka
Początkujący

Postprzez karina001 » Pt mar 09, 2012 2:37 pm

Po zajęciach w przedszkolu raczej dziecko nie będzie się płynnie posługiwało językiem, ale głównie chodzi o to, żeby złapało jakieś słówka i traktowało to jako normalną rzecz.
karina001
Początkujący

Następna strona

Powrót do Przedszkolaki