Autyzm

Twój maluch zachorował? Masz obawy dotyczące Jego zdrowia? Zapytaj i porozmawiaj tutaj.

Moderator: KaSienko

Autyzm

Postprzez Liziii » So maja 28, 2011 5:23 pm

Zakładam wątek bo nie wiem w ktorym innym moglabym ten temat poruszyc..

Dzis widzialam sie z kuzynką, ma niespełna 4letnie bliznieta dwujajowe - dzieciaczki urodziły sie przez CC, miały odpowiednio 2600 i 3100g, zdrowe, choc ten mniejszy lezał pod jakąś pompą przez krotli czas (dokladnie nie zrozumialam, cos z glukozą/cukrem?). Oba maluchy swietnie sie rozwijały, kuzynka szczepiła je zgodnie z kalendarzem szczepien tymi płatnymi szczepionkami gdzie jest kilka w jednym zastrzyku.
I okolo 1,5 roczku jeden z chłopców nagle zaczął sie wycofywac, zrobiłsie płaczliwy, przestał mówic (a juz tam po swojemu spoko nawijali), zle reagowal na nowe sytuacje - poszli do lekarza, tam badania, wywiad i diagnoza - autyzm wczesnodzieciecy :(
Kuzynka mowi ze obu szczepili w tym samym czasie tymi samymi szczepieniami - slowem nie zrzucila na to winy, chociaz wiadomo ze panuje taka obiegowa plotko-opinia ze szczepianiaa mogą wywołac to zaburzenie czy tez sie do niego przyczynić. absolutnie nie potwierdzam tej hipotezy, nie jestem jakąs zwolenniczką unikania szczepien czy cos. Po prostu zauwazyla ze to wycofanie pojawilo sie wlasnie po szczepionce - no ale drugi synek jest zdrowy, rozwija sie prawidłowo. W dodatku chłopcy nigdy nie zareagowali zle na szczepienia - nie byli marudni, nie gorączkowali ani nic...

Mowie Wam, siedzialam i powstrzymywałam łzy... Bylo mi tak strasznie przykro i szkoda ze ich to spotkało.
Z tego co sie orientuje (a raczej slabo znam temat) to ta postac autyzmu jaką ma ten chlopiec nie jest jakos specjalnie głęboka - owszem, nerwowo reaguje na nowe miejsce czy otoczenie ale nie krzyczy na widok nowych ludzi np, wrecz przeciwnie - brałmnie za rączke i prowadził tam gdzie chciał pomocy - np zeby mu otworzyc drzwi czy włączyc komputer. W ogole bardzo lubi telewizor, urzadzenia mechaniczne, komputer, telefon etc. Na komputerze kaze komus grac i patrzy jak gra przebiega, przy tv najchetniej zmienia kanaly i wchodzi do menu, przelacza ustawienia etc, w komorce tez - zeby sie cos działo, ale np nie siadze ogladac bajki - tylko cos robic.
Wciaz tez nosi pieluszki, jeszcze nie opanował korzystania z toalety (drugi blizniak chodzi do ubikacji juz sam).

Serce mi sie sciskało, poza tym, to chyba naturalne, ze do glowy przyszly mi jednak dziwne mysli "a co jesli to TO bylo przyczyną?" "a co jesli nas to spotka?" i zle sie z tym czuje :(

Co Wy o tym myslicie?
Bo rozumiem ze szczepicie swoje maluchy, prawda?
Macie jakies przypadki w rodzinie czy wsrod znajomych ze dzieci ni stad ni zowąd chorowały na autyzm?
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Obrazki: 0

Re: Autyzm

Postprzez Sylwiczka » So maja 28, 2011 5:42 pm

Moja koleżanka ma 8-letniego syna, który ma autyzm...
Tylko, ze on się juz z tym urodził, ma jakiś gen wadliwy czy coś...
Nie wiem, nie wnikałam...

A szczepić trzeba !
Choć też nie jestem zwolennikiem szczepienia na co popadnie - obowiązkowe i starczy.
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Liziii » So maja 28, 2011 6:54 pm

Nie wiem, jakos mam wrazenie ze co choroba wrodzona czy tez wywołana wada genetyczną, to inna sprawa niz jak nagle dziecko tak w sumie bez przyczyny zapada na takie straszne schorzenie... bo to jest straszne :(
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Obrazki: 0

Postprzez KaSienko » So maja 28, 2011 7:26 pm

koleżanka ma niepełnosprawnego brata ( fizycznie i psychicznie), w tej chwili ma 24 lata. Do 6 mca życia rozwijał się prawidłowo, był ładnym (do tej pory jest) i wesołym dzieckiem. Po szczepionce w 6 mcu zrobił się lejący, przelewał się przez ręce. Okazało się, że ma porażenie... wtedy nie było szczepionek 5 czy 6 w jednym a mimo to wystąpiły powikłania. Niczego nie można być pewnym. Ja szczepie Julka tą 5 w 1 i staram się nie myśleć co by było gdyby.
ObrazekObrazek
KaSienko
Uzależniony

Postprzez meliska » Śr lip 06, 2011 11:26 am

To straszne, dopiero teraz zdałam sobie sprawę co by było gdyby :( Aż strach myśleć :( Dziękować Bogu że nas to nie spotkało! Współczuje strasznie. Najgorsze jest to że takie małe dzieci nie są niczemu winne, a krzywda się im dzieje :(( W tej sytuacji mogę tylko życzyć dużo siły, wytrwałości i miłości!!!
meliska
Początkujący

Postprzez flo » Śr lip 06, 2011 11:13 pm

U mnie przypadku z autyzmem nie ma, ale chłopiec dostał białaczkę jako skutek któregoś ze szczepień ( nie pamiętam którego). Mały ma 4 lata i walczy dzielnie z chorobą i też nie wiadomo gdzie szukac winnych - ojciec lekarz, dziadek też...
ObrazekObrazek
flo
Zaawansowany

Postprzez manga 25 » So lip 16, 2011 8:28 am

Laski, są choroby genetyczne (zespoł Retta, zespół łamliwego X i inne ) gdzie dziecko przez kilkanascie miesiecy rozwija sie prawidlowo a potem bum :!: totalny regres

co do szczepionek - te na pneumokoki powinny byc obowiazkowe, tylko nasz zakichany skarb państwa wciaz nie ma na nie kasy ...
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Postprzez flo » N lip 17, 2011 8:42 pm

nasze państwo jest do d...
ObrazekObrazek
flo
Zaawansowany

Postprzez pani_ka » Cz lip 21, 2011 7:37 pm

Po mojemu szczepić dzieci trzeba, nawet mi przez myśl nie przeszło że można tego nie robić... Na pneumokoki Maksa też zaszczepiliśmy.
Co do autyzmu i szczepionek to kiedyś gdzieś słyszałam że to jakaś nieudowodniona bujda na resorach. Nie wnikałam w to zbytnio więc nie wiem dokładnie.
Obrazek

Obrazek
pani_ka
Wkręcony

Postprzez kamyczek » Wt sie 09, 2011 9:21 am

mojej siostry koleżanka ma córkę która zaczęła się cofać mając rok

http://www.biomedical.pl/aktualnosci/sz ... n-582.html

Ale przecież to nie znaczy,żeby nie szczepić dzieci...Ja szczepiłam na wszystko
kamyczek
Początkujący

Powrót do Zdrowie dzieci i rodziców