CIĄŻOWE PRZESĄDY ;)

...czyli 9 miesięcy radości i obaw

Moderator: Yzma

CIĄŻOWE PRZESĄDY ;)

Postprzez Sylwiczka » Pn maja 16, 2011 10:06 am

SŁYSZAŁYŚCIE O TAKOWYCH ?
JA ZNALAZŁAM TAKIE I POKŁADAŁAM SIĘ ZE ŚMIECHU PODCZAS CZYTANIA KOLEJNYCH ;)
A MOŻE ZNACIE JESZCZE JAKIEŚ PRZESĄDY ???

Obrazek

- nie wolno przechodzić pod wiszącymi sznurkami, bo dziecko będzie okręcone pępowiną

- z tego samego powodu (okręcenie pępowiną) nie można nosić w ciąży żadnych łańcuszków, apaszek itp.

- nie wolno farbować włosów bo dziecko urodzi się rude

- nie wolno obcinać włosów, bo dziecku życie się skróci

- nie wolno patrzeć przez wizjer lub dziurkę od klucza bo dziecko - tu znam dwie wersje: będzie miało zeza albo urodzi się ślepe

- jak się wystraszysz lub oparzysz to w miejscu na ciele gdzie się dotkniesz/złapiesz twoje dziecko będzie miało znamię

- nie wolno niczego kupować dla dziecka przed porodem, bo się zapeszy

- jak się ma zgagę w ciąży to oznacza, że dziecku włosy rosną

- nie wolno być w ciąży chrzestną, bo się chrześniakowi szczęście odbiera

- nie wolno patrzeć na księżyc, bo dziecko urodzi się łyse i długo łyse będzie

- Przyszła Matka nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu.

- Podczas zmywania naczyń lub prania Przyszła Matka nie może sobie zachlapać brzucha, bo dziecko będzie pijakiem.

- Przyszła Matka nie powinna siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nóżki.

- Tańcząc, Przyszła Matka nie może się okręcać - grozi to okręceniem się dziecka pępowiną

- W razie wizyty u krawcowej, nie wolno nic na Przyszłej Matce szpilkami przypinać, bo łożysko się przypnie i nie wyjdzie po porodzie.

- Przyszła Matka nie może biegać po kałużach, bo dziecko urodzi się z wodogłowiem.

- nie wolno się w ciąży kąpać, bo się dziecko utopi :lol:

Chłopiec czy dziewczynka?

- chłopiec w brzuchu dodaje Przyszłej Matce urody, zaś dziewczynka - odbiera.

- Apetyt Przyszłej Matki na potrawy ostre i kwaśne wróży narodziny chłopca, natomiast na potrawy słodkie i mdłe - dziewczynkę.

- Kształt brzucha w zaawansowanej ciąży również wróży, ale zdania są podzielone, jaki wróży jaką płeć.

- Kiedy Przyszła Matka jest już kilka dni przed porodem i - co się z tym wiąże - ma duży brzuch, sadza się ją na podłodze. Jeżeli wstając, podeprze się lewą ręką - urodzi chłopca, jeżeli prawą - dziewczynkę ( no to siadać na podłoge i wstawać ! :lol: )

- Niecierpliwi nie muszą czekać aż do dziewiątego miesiąca, bo pierwsze ruchy dziecka też wróżą - jeśli Przyszła Matka odczuje je po prawej stronie, to znak, że urodzi się dziewczynka, jeśli po lewej - to chłopiec.

- Jeśli Przyszła Matka ma w ciąży zgagę, to dziecko urodzi się z długimi włosami.

- Jeśli ktoś poprosi Przyszłą Matkę o pokazanie dłoni i ona pokaże je górną (zewnętrzną) częscia dłoni, to będzie chłopiec, jak wewnętrzną - to dziewczynka ...

No i jeszcze...

- Gdy dziecko się urodzi to powinno mieć przy sobie coś czerwonego żeby inne osoby swymi zachwytami nie zauroczyły dzieciątka ! :roll:
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Re: CIĄŻOWE PRZESĄDY ;)

Postprzez Liziii » Pn maja 16, 2011 10:23 am

dzieci zwykle rodza sie czerwono-sine wiec maja naturalny amulet przeciz zauroczeniu :mrgreen: :lol:

ja jeszcze slyszalam ze nie nalezy jesc wieprzowiny bo dziecko urodzi sie z kopytkami/raciczkami jak swinka :lol:
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Obrazki: 0

Postprzez Agusia1989 » Pn maja 16, 2011 10:32 am

Liziii napisał(a):ja jeszcze slyszalam ze nie nalezy jesc wieprzowiny bo dziecko urodzi sie z kopytkami/raciczkami jak swinka :lol:

teraz się smiejesz, a jeszcze niedawno schizowałaś 8-) :P
Obrazek

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu. (Gabriel García Márquez)
Agusia1989
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Pn maja 16, 2011 10:40 am

Liziii napisał(a):dzieci zwykle rodza sie czerwono-sine wiec maja naturalny amulet przeciz zauroczeniu :mrgreen: :lol:

ja jeszcze slyszalam ze nie nalezy jesc wieprzowiny bo dziecko urodzi sie z kopytkami/raciczkami jak swinka :lol:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :lol:
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Liziii » Pn maja 16, 2011 10:40 am

no coz, ostroznosci nigdy za wiele :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Obrazki: 0

Powrót do Ciąża