Czym karmić ? Jak karmić ? Żywienie dziecka.

Pierwsze kroki, pierwsze słowa...

Czym karmić ? Jak karmić ? Żywienie dziecka.

Postprzez Sylwiczka » N maja 01, 2011 9:32 pm

Przekopiuję kawałek rozmowy zeby było łatwiej mówić dalej :)

manga 25 napisał(a):Lizka, mnie sie wydaje, że to wszystko zalezy od sytuacji. Jesli dziecko uzywa posiłków to "rozgrywek " z rodzicami, to powinno sie działac inaczej, a inaczej, gdy młody człowiek zjadł np. wiecej na sniadanie, wiec na drugie nie ma specjalnej ochoty ( ale warto pilnowac, żeby jednak na to śniadanko za duzo tez nie zjadl, albo nie jadł rzeczy zbyt kalorycznych). No i opuszczanie posiłków nie powinno byc reguła

Liziii napisał(a):oczywiscie ze jakas elastycznosc musi byc bo sa rozne sytuacje i zdarzenia losowe - chociazby jakis wyjazd, kiedy ta rutyna zostaje zaburzona bo wyjezdzamy wczesniej wiec wczesniej jjemy, potem kupuje sie cos na miescie etc. Tak samo w sytuacji o ktorej piszesz. Ale jednak jakies reguy gry musza byc, dzieci sie łatwo przyzwyczajają i raczej lubią taką rytune bo daje im swego rodzaju bezpieczenstwo - kiedy znają czas na posiłek, zabawe itp. Tylko zeby ta rutyna nie weszla tez do jadlospisu tj ciagle 5 tych samych potraw bo niejadek napewno je zje - warto tez wprowadzac nowosci (takze fajnie Kjojik ze kupiliscie jakies inne smakołyki Alexikowi - moze mu przypasują).
Ja nie jestem za dyktaturą i terrorem ze strony rodzicow, ale nie chce dac dziecku wejsc mi na głowe.

manga 25 napisał(a):Reguły musza być jak najbardziej, zresztą dzieci w ogóle dobrze funkcjonują lepiej w systemie jasnych norm, nie tylko w kwestii jedzenia ...
Co do tego , co powinno sie na talerzu znaleźć, właściwie dlaczego dziecko nie miałoby codziennie jeść tego samego , jesli jest to posiłek zdrowy i prawidłowo zbilansowany? albo ograniczony wybór potraw? jak dojrzeje do spróbowania innych rzeczy to samo o nie poprosi, grunt, żeby widziało zdrowe, smaczne jedzonko na talerzu rodziców, wtedy się zainteresuje.

Liziii napisał(a):a chocby dlatego ze mleko tez jest zdrowe a jednak wprowadza sie powoli nowe rzeczy do jadlospisu ;) To przerysowany przyklad, ale jest wiecej niz 10 zdrowych rzeczy, wiec czemu nie zachecac malucha od wczesnych lat do probowania nowych rzeczy? Potem moze sie okazac ze dziecko nawet nie bedzie chcialo sprobowac i z gory zalozy ze to cos niedobrego - niestety znam taki przypadek ktory je w kółko to samo bo twierdzi ze reszra jest be i on tego nie moze ;) Skad dziecko moze wiedziec ze cos będzie smaczne? wątróbka tez wygląda apetycznie, a w zyciu jej wiecej nie tkne 8-)

manga 25 napisał(a):wątróbka? apetycznie ??? No ja Cię bardzo proszę ... :mrgreen:

no mleko od pewnego momentu nie jest w wyłącznosci takie zdrowe :) mówimy o posiłkach dla dzieci starszych , powyżej 1-2 roku zycia, mysle, że jesli dziecko ma kilka zestawów, które jada z chęcią,a zaspakajaja wszelkie potrzeby dietetyczne a niekoniecznie chce jeśc inne rzeczy to nie warto go zmuszac, stosując przeglodzenie ( w mysl zasady - zgłodnieje to zje), owszem - zachecać do jedzenia innych rzeczy, ale nie zmuszac. Oczywiscie tylko wtedy jezeli potrawy jakie je dziecko sa pełnowartosciowe.

Liziii napisał(a):Ale ja zaznaczyłam ze nie chodzi mi o wciskanie wszystkiego na siłe, bo dziecko ma prawo czegos nie lubic - chodzilo o sytuacje kiedy zwykle dzieciak je zupe jarzynową a nagle wali focha i mowi ze juz jej nie lubi albo nie zje "bo nie". Poza tym, wprowadzajac nowe elementy do diety nie zakładam ze wszystko musi smakowac - ale niech 20% z nowo poznanych produktów dziecku przypasuje, to juz ogromnie urozmaica diete - grunt zeby sprobowalo.

manga 25 napisał(a):no jak zwykle je jarzynowa a dzis wali focha, że nie i juz, to znaczy , że dzieciak zaczyna pogrywac ze starymi i nalezy się zastanowic skąd to pogrywanie :)
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Re: Czym karmić ? Jak karmić ? Żywienie dziecka.

Postprzez Sylwiczka » N maja 01, 2011 9:34 pm

Od razu sie wypowiem...
Maja jak nie zje śniadania do godziny ( powiedzmy ) 11 to do 13 nie ma nic !
O 13 obiad i jak nie chce nadal, a woła o chipsy czy czekoladę.... To obiadek stoi tak długo w jej zasiegu, ze w końcu zjada go ;)

Ale to są nie za częste sytuacje ;)
Ogólnie to głodomór z niej ;)
ObrazekObrazek
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez Kjójik » N maja 01, 2011 9:49 pm

Alex ogólnie to nie ma czasu na jedzenie bo jest tyle innych ciekawych rzeczy do roboty 8-)

uwielbia makaron w każdej postaci, chleba nie je wogóle..staram mu sie wcisnac razowy ale jak na razie bez skutku..lubi parówki i szynke oraz jakas tam podwawelska czy slaska tez zje lubi kurczaki takie gotowane w zupie (rosół to jego ulubiona potrawa ale tylko mieso i zupa warzywa NIE!) Poza tym owoce jabłka gruszki banany arbuzy rodzynki winogronka itd. lubi tez serki Danio galaretki i jogurty...on nie ma godzin w ktorych je (staram sie podawac obiad o mniej wiecej stalej porze ale roznie z tym)on lubi przegryzac jak jest głodny to chce parówe albo cos innego...u niani na lunch je obiadki kupione HEINZ lub jakies inne dla dzieci 1-3 latka czyli z wiekszymi kawalkami warzyw....

czesto jest tak ze cos gotuje dla niego a on nawet tego nie tknie!!!

Teraz postaram sie troche mu wprowadzic rutyny w jedzeniu musze jeszcze M podszkolić...i mam nadzieje ze sie ułozy..dzis na kolacje była calkiem spora micha płatków...szkoda ze od wtorku znow musze isc do roboty...musze pracowac nad tym zeby pomimo zmeczenia i lenistwa trzymać sie naszych nowych reguł...
Obrazek[/url]
ObrazekObrazek
Kjójik
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » N maja 01, 2011 9:53 pm

Kjójik, a próbowałaś tej sztuczki z gotowaniem z dzieckiem ???
Nakrój mu może plasterki wędliny, sera, rzodkiewki i innych warzyw na talerzyk...
Daj chleb, maslo i niech sam sobie zrobi jedzenie !
Albo kanapka z ułożonym jakimś wzorkiem czy buzią kotka itp...

Obrazek

Obrazek
ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez migotka85 » N maja 01, 2011 10:00 pm

Superaśne te kanapeczki ;) tylko nie widzę siebie bawiącej się w układanie tego :roll: a samodzielne robienie kanapek przez dzieci też na razie odpada, bo te moje wariaty chyba wszędzie by porozrzucały cenne materiały :lol: Dobrze, że u mnie problemy z jedzeniem się skończyły. Wszytko, co wjeżdża na stół jest zjadane :)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
migotka85
Uzależniony

Obrazki: 0

Postprzez Kjójik » N maja 01, 2011 10:03 pm

No Sylwiczka...śliczne te kanapki...

Alex uwielbia pomagac w kuchni...czasem nawet je to co przygotujemy 8-) czasem jest tak ze jedzenie gotowe a on idzie robic cos innego i żande namowy nie pomoga...nie zje..kanapki juz mielismy dinozaury samochody autobusy... 8-) i jak jest z chlebem to nie ruszy ewentualnie wędline zje... :?
Obrazek[/url]
ObrazekObrazek
Kjójik
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » N maja 01, 2011 10:17 pm

Dobre i to ! Niech zje warzywa i wędline chociaż :)
Ale po takim śniadaniu niech nie podjada przez 2 godziny...

ja lubię robić takie różne dziwne rzeczy w kuchni :)
Kanapeczki najbardziej ;)
ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez migotka85 » N maja 01, 2011 10:19 pm

Ja nie mam na to czasu :( W domu tyle roboty, Natuś jeszcze maleńki i na spacer połączony z zakupami też trzeba iść, po drodze zaliczyć plac zabaw... To nie dla mnie :roll:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
migotka85
Uzależniony

Postprzez Liziii » N maja 01, 2011 10:29 pm

Ale np jesli dziecko jest chore i nie ma apetytu, a wiesz ze powinno cos zjesc to mozna wlasnie w taki sposob uatrakcyjnic posilek i namowic malucha zeby chociaz sprobował kanapki itp :)
ja tez codziennie nie chcialabym robic takich rewolucji kulinarnych bo i to czasochlonne i mam wrazenie ze duzo resztek zostaje po takiej wycinance. Niemniej od czasu do czasu to napewno fajna sprawa - a moze sposob na weekendowe sniadania/kolacje?

Poki co zamierzam dzieciakom gotowac samodzielnie - najpierw te niezłozone papki z marchewki czy jabłuszka, pozniej zupki itp. Dla dwojki, na 2 dni, wcale nie wyjdzie tego jakos malo, wiec i oplacalny wysilek w stosunku do efektu, a jak sie nagotuje wiecej to mozna zamrozic :)
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Postprzez migotka85 » N maja 01, 2011 10:40 pm

Masz rację Liziii, okazjonalnie nie ma problemu, pobawię się z przyjemnością, ale na co dzień chyba bym oszalała, gdybym musiała tworzyć dzieła z artykułów spożywczych :lol:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
migotka85
Uzależniony

Następna strona

Powrót do Dzieci w wieku 1-3