dni płodne

Przygotowania do ciąży

Moderator: Yzma

dni płodne

Postprzez monludki » Śr paź 20, 2010 12:07 pm

Takie mamy czasy , że nie ma kiedy wziąć się za pracę nad kombinowaniem nowego członka rodziny;)
No ale można sobie skrócić tą pracę:) w jaki sposób? wiedzą, kiedy są nasze dni płodne.. tylko jak się tego dowiedzieć?
Ja wiem na przykład, że można kupić w aptece specjalne testy - niewielki koszt ale trzeba się "badać" codziennie.
Można te dni płodne określić w jakiś inny sposób jeszcze?
Obrazek
monludki
Zaangażowany

Re: dni płodne

Postprzez Kasia_W. » Śr paź 20, 2010 12:16 pm

Oczywiście, ze mozna - przez obserwacje śluzu, mierzenie temperatury, jezeli cykle sa regularne to mozna sobie wyliczyc i wspomoc sie testami owulacyjnymi - zrobienie takiego testu trwa kilka sekund - nastepnie okolo 5 min czekamy na wynik i juz wiadomo.

Ja obserwuje sluz i wspomagam sie testami. Do tego zaglądam w kalendarz :)
Obrazek
Kasia_W.
Wkręcony

Postprzez nati » Śr paź 20, 2010 4:28 pm

a ja tylko mierzyłam temp i widziałam po śluzie.. nie używałam żadnych testów :)
Obrazek
nati
Zaangażowany

Postprzez Megi247 » Śr paź 20, 2010 11:22 pm

ja ostatnio sie zaczelam obserwowac, no i dokladnie widac jak sluz sie zmienia.u mnie akurat w 16dc ostatnio byl taki ciagnacy, przezroczysty, przy cyklu prawdopodobnie 31 dniowym.
Obrazek
Obrazek
Megi247
Początkujący

Postprzez Kasia_W. » Cz paź 21, 2010 12:51 am

Dla mnie czy to sie mierzy temp czy stosuje testy czy bada szyjke macicy itd. to wszystko jedno i to samo w sensie ze sluzy temu samemu, bo duzo ludzi twierdzi ze jak juz sie testy uzywa to jest sie nadgorliwym.

Dla mnie mierzenie temperatury to za duzo zachodu, a testy sa dla mnie super rozwiązaniem :)
Obrazek
Kasia_W.
Wkręcony

Postprzez Alka » Cz paź 21, 2010 7:40 am

ja to widze po sluzie i mniej wiecej wiem w ktorych dniach jestem plodna no i tak dziwnie mnie podbrzusze wtedy boli...
ObrazekObrazek
Alka
Zaangażowany

Postprzez Migotka » Cz paź 21, 2010 8:20 pm

Kasia_W. napisał(a):Dla mnie czy to sie mierzy temp czy stosuje testy czy bada szyjke macicy itd. to wszystko jedno i to samo w sensie ze sluzy temu samemu, bo duzo ludzi twierdzi ze jak juz sie testy uzywa to jest sie nadgorliwym.

Dla mnie mierzenie temperatury to za duzo zachodu, a testy sa dla mnie super rozwiązaniem :)

no dokładnie, każdy wybiera dla siebie najlepszy sposób na zbadanie tych dni, ja zawsze rozpoznaje moje dni po sluzie, temperaturę kiedyś sobie mierzyłam ale to dla mnie było straszne i meczace, w najblizszej przyszłości zamierzam kupić testy owu.. zobaczymy
Migotka
Początkujący

Postprzez maryśka » Pt paź 22, 2010 12:08 pm

Oczywiście jeśli masz całkiem uregulowany cykl, w grę wchodzi zwykły kalendarzyk małżeński :)

Jeśli zaczniesz obserwować swoje ciało, to zaczniesz rozpoznawać, kiedy zbliża Ci się okres kiedy masz prawdopodobne dni płodne. To nie tylko czysto techniczne mierzenie temperatury i śluzu, ale także rozpoznawanie swoich wahań nastrojów jak i libido :D
maryśka
Początkujący

Postprzez Alka » Pt paź 22, 2010 2:08 pm

ja sie np wczoraj wystraszylam jak mi @ przyszedl :lol: niespodzianka jak sie patrzy...
a najlepsze ze przyszedl jak w zegarku po 28 dniach tylko ze ja jakos nie myslalam o nim ;) i nie wyliczalam wogole terminu nastepnego @ ostatnio :)
ObrazekObrazek
Alka
Zaangażowany

Postprzez kasia25 » So paź 23, 2010 3:07 pm

ja po ciazy to nawet nie wiem kiedy dostane teraz :? ostatnio bylo 44 dni :roll:
kasia25
Zaangażowany

Następna strona

Powrót do Starania o dziecko