Homeschooling

O dzieciach w wieku szkolnym

Homeschooling

Postprzez miron124 » So sty 14, 2012 3:45 pm

Czy znane jest Wam pojęcie trendu homeschooling od angielskich słów dom i szkoła?

Czy takie połączenie szkoły w domu zamiast zwykłej szkoły to dobry pomysł?
miron124
Początkujący

Re: Homeschooling

Postprzez silwa13 » So sty 14, 2012 10:59 pm

Dzieci, zwłaszcza na poziomie szkoły podstawowej i gimnazjum uczą się w domu. Nauczycielami są przede wszystkim rodzice - zdarza się, że niektóre zawiłości merytoryczne przedstawiają dziecku nauczyciele danego przedmiotu. Sposób nauczania może tu być bardzo zindywidualizowany i dostosowany do dziecka. Dzięki temu, często tak uczone dzieci osiągają lepsze wyniki w nauce, niż ich rówieśnicy uczęszczający do szkoły. Dodatkowym plusem jest to, że dziecko spędza dużo czasu z rodzicami (z rodzicem) i kontakt ten musi być na prawdę dobry, żeby dziecko mogło uczyć się w domu.
Tym samym, dziecko ma dużo mniej sposobności spotkań, przebywania i przyjaźni z rówieśnikami, co może utrudniać proces uspołeczniania. Dziecko jest chronione, przed całym "złem", które przy okazji nauczania niesie ze sobą szkoła, ale równocześnie, nie ma możliwości uczenia się konfrontacji z trudną rzeczywistością, jaką spotkać można poza "ciepłym, bezpiecznym domem". Jest wiele plusów i są minusy takiego systemu nauczania.
silwa13
Początkujący

Postprzez miron124 » So sty 14, 2012 11:05 pm

Skąd rodzic wie, że dziecko ma słaby, normalny ponadprzeciętny postęp?

Tak plusem jest kontakt z rodzicami, ale co z kontaktem z rówieśnikami?

Podsumowując widzę PLUS - jest zdolniejsze MINUS - nie umie żyć poza kloszem.

Czy są na ten temat jakieś książki? Z polskich znalazłem "Edukacja domowa w Polsce" Zakrzewskich
(jeszcze raz zobaczę link w tym temacie i zbanuję jedno i drugie)

Czy masz dostęp do publikacji nt temat? To musi być jakoś fachowo opisane.
Czy masz dzieci?
miron124
Początkujący

Postprzez silwa13 » N sty 15, 2012 12:34 pm

Mam dwóch synów. Starszy ma 10 lat i... chodzi do szkoły.
Postęp dziecka w nauce oceniany jest przez nauczycieli. Dziecko uczące się w domu zdaje egzaminy, które sprawdzają, poziom jego wiedzy, rozwoju i realizację programu nauczania przez rodziców.
Jeżeli chodzi o kontakt z rówieśnikami - takie dziecko chodzi do szkoły na zajęcia w-f i i jeszcze jakieś artystyczne (plastyka, muzyka). Zdecydowanie kontakt ten jest ograniczony i myślę, dużo gorzej przygotowane do radzenia sobie z tym co trudne a przecież nieuniknione "na zewnątrz."

W Polsce nauczanie takie dopiero "raczkuje". Z dostępnych danych wiadomo, że w taki sposób uczy się ok. 30. dzieci.

Nie znam publikacji - jedynie internetowe, ale tu: ciiii ;)
Przynajmniej na razie...:)

Pozdrawiam
Sylwia
silwa13
Początkujący

Powrót do Szkoła i nauka