Język obcy od najmłodszych lat

O dzieciach w wieku szkolnym

Re: Język obcy od najmłodszych lat

Postprzez Nutka » So lut 05, 2011 9:09 pm

Jestem za tym, żeby zacząć naukę języka jak najwcześniej. Dziecko zawsze na tym skorzysta, więc przedszkole z angielskim to dobry pomysł.
Nutka
Początkujący

Postprzez Emma » So lut 05, 2011 9:20 pm

Ja studiuję filologię angielską w kierunku nauczycielskim i nam profesor zajmujący się dydaktyką angielskiego mówił, że dziecko najlepiej zacząć uczyć ok. 4roku życia jak ma mniej więcej opanowany język ojczysty, bo może momentami czuć się nieco confused :)
Obrazek
Emma
Początkujący

Postprzez Sylwiczka » So lut 05, 2011 9:23 pm

No ja też tak słyszalam :)
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Nutka » Pn lut 07, 2011 4:44 pm

Emma napisał(a):Ja studiuję filologię angielską w kierunku nauczycielskim i nam profesor zajmujący się dydaktyką angielskiego mówił, że dziecko najlepiej zacząć uczyć ok. 4roku życia jak ma mniej więcej opanowany język ojczysty, bo może momentami czuć się nieco confused :)

Ja słyszałam tylko, że dzieci dwujęzyczne, z mieszanych małżeństw czasem mają problemy tzn. wplatają w zdania słowa z obu języków, ale w końcu im to przechodzi. Takie dzieci przeważnie później zaczynają mówić, ale ostatecznie i tak są do przodu bo znają dwa języki.
Nutka
Początkujący

Postprzez Berney-Toys » Pt lip 01, 2011 8:44 am

Wydaje mi się ,że drugi język obcy od najmłodszych lat to nie jest najlepszy pomysł. Dziecko jeszcze dobrze polskiego nie opanowało przecież ;). Ale to tylko moja opinia
Berney-Toys
Początkujący

Postprzez Emma » Pt lip 01, 2011 11:35 am

Doczytałam, że dziecko może nawet mieć późniejsze problemy z wymową w języku ojczystym, może seplenić, albo źle wymawiać niektóre głoski, także najlepiej poczekać aż dziecko nauczy sie polskiego, a dopiero potem zacząć je uczyć języka obcego.
Obrazek
Emma
Początkujący

Poprzednia strona

Powrót do Szkoła i nauka