Kasa pierwszeństwa

Problemy i troski rodziców związane z dziećmi

Moderator: KaSienko

Kasa pierwszeństwa

Postprzez wojtus00 » Pt sty 01, 2010 5:14 pm

Postanowiłem założyć taki temat bo myślę że jest to ciekawa sprawa która wymaga omówienia...
Moja żonka jest w 7 miesiącu ciąży w związku z tym jest już trochę ciężko oczekiwać w kolejkach.

Jakiś czas temu byliśmy z żoną w Tesco... było to przed świętami więc tłok przy kasach był bardzo duży. Zwykle czekamy w kolejkach i nie korzystamy z kasy pierwszeństwa ale tym razem ze względu na tak ogromne kolejki postanowiliśmy podejść do kasy pierwszeństwa i skorzystać z tak wspaniałej dobroduszności Tesco...
Jak się okazało "Kasy pierwszeństwa w Tesco" to jedna wielka ściema.

Podchodzimy do pierwszej kasy... W kolejce stoją 4 osoby z czego żadna z nich nie jest w ciąży. Możecie zapomnieć że ktoś z kolejki ustąpi miejsca. Na kasie leży belka "Ostatni klient" więc podchodzę do Pani i grzecznie pytam czy nas obsłuży. Niestety - odmawia oburzona że śmiałem zapytać i wysyła nas do kasy oddalonej o 32 kasy. No tak - każdy ma prawo zakończyć pracę w wyznaczonej porze. Po kilku minutach przepychania się między ludźmi docieramy do wskazanej kasy i zastajemy taki oto widok:

Obrazek

Pusta kasa - na ladzie leżą jakieś odpadki i produkty których klienci nie zakupili.
Szkoda że Pani w pierwszej kasie nie sprawdziła czy ktoś tutaj obsługuje.

Zaraz obok siedział Pan - postanowiłem zapytać czy nas obsłuży (stała przy nim tylko jedna osoba w kolejce) - niestety był tak zmierzły i odburknął że obsługuje ostatniego klienta i nikogo więcej. W związku z powyższym postanowiłem udać się do "punktu obsługi klienta" i zapytać dlaczego wieszają tabliczki z "Kasami pierwszeństwa" skoro takie kasy to bujda. Punkt obsługi był bardzo blisko jednak kolejka do niego była dłuższa niż do kasy dlatego zrezygnowałem.

Postanowiliśmy odczekać w długiej kolejce i nie maszerować już do poprzedniej kasy pierwszeństwa. Czekaliśmy jakieś 30 minut. No ale trudno...

Po wszystkim gdy wychodziliśmy ze sklepu przechodziliśmy obok pierwszej kasy w której Pani wysłała nas na drugi koniec sklepu. Postanowiłem pstryknąć fotkę na pamiątkę tej sytuacji:

Obrazek
Pani szybko się zmyła - kasa została zamknięta i tyle.

Jeśli idziecie do TESCO i myślicie że miło z ich strony że udostępniają coś takiego jak KASA PIERWSZEŃSTWA dla kobiet w ciąży i inwalidów to zapomnijcie że to jest ich dobry gest - to tylko i wyłącznie "marketing".

Dołączyłem ankietę aby można było oddać głos w tej sprawie:
Zagłosuj na kasy-pierwszenstwa-t80.html
Portal dla rodziców ZmienPieluchę.pl - Dziecko, rodzice
wojtus00
Administrator

Obrazki: 0

Re: Kasa pierwszeństwa

Postprzez Sylwiczka » Pt sty 01, 2010 8:16 pm

Wojtuś toć to Polska właśnie !
Jak ja chodziłam z dość pokaźnym już brzuchem to ludzie byli na tyle bezczelni, że wpychali się przede mnie w kolejkę, udając, ze mnie nie widzą...
NORMA !
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez kasia25 » Pn sty 04, 2010 2:44 pm

to samo mnie spotkalo w PL jak bylam na urlopie, facet bezczelnie wepchnal mi sie w kolejke oczywiscie uroczylam go tekstem ale nawet sie nie odwrocil, chamstwo, chamstwo na potege :evil: co do kasy w Tesco to raz mi sie udalo z niej skorzystac ale przedemna staly osoby ktore zednych problemow z poruszaniem ani w ciazy nie byly, ale coz mozna na to poradzic? :evil:
W uk nie ma takich kas albo ja sie nie spotkalam za to juz wiele razy spotkalam sie z tym ze mi w kolejce ludzie ustepuja albo otwieraja kase i mnie pierwsza wolaja :D to jest kultura, chociaz pod ty wzgledem.
kasia25
Zaangażowany

Postprzez Skręciara » Wt sty 05, 2010 10:41 pm

dokłądnie PL :) każda ciężarna tu się z tym spotkała :) ja będąc w 9 miesiacu w ciąży raz nawet zostałam besztana przez staruche w autobusie że ja taka i owaka miejsca nie ustąpi itp ;/ :evil: :evil:
wogóle to mogłabym parę różnych historii opowiedziec o nie smacznym podejsciu ludzi w pl do kobiet z brzuszkiem
Skręciara
Uzależniony

Postprzez mako » Pt sty 15, 2010 5:39 pm

no niestety u nas też albo są kasy pierwszeństwa widma albo ich wogóle nie ma jak np w realu. też miałam sytuacje ze się ludzie pzrede mnie wpychali gdzie ja już byłam z pokaźnym brzuchem, ale co zrobić chamstwo i tyle. jednak muszę przyznać, że kilka razy(jednak mniej niż sytaucji negatywnych) miałam sytaucje pozytywne, że ktoś mnie sam przepuścił albo szybiej załątwił zebym nie czakała bo w ciąży jestem.
Obrazek
mako
Początkujący

Postprzez marta112 » N sty 24, 2010 3:11 am

Ja nawet powiem szczerze ze nie widzialam u nas w tesco takiej kasy. Ale co z tego jak ludzie sa tak bezczelni ze widza ze sie ledwo stoi na nogach a sie jeszcze wpychaja specjalnie w kolejke. O tyle dobrze ze jezdze samochodem i nie musze sie autobusami tluc... Raz mnie tylko przez cala ciaze przepuscila jakas starsza pani w piekarni bo widziala ze juz z tej goraczki jestem sina i podpieram sie o lade bo nogi juz mnie nie chcialy trzymac, i raz pod bankomatem. Dla mnie to jest dziwne bo tak jak ja zawsze widzialam jakas ciezarna, taka prawdziwa ciezarna a nie udawajaca ze sie zle czuje zeby ja wpuscic bez kolejki a przychodzi np po piwo a takich tez jest duzo :) zawsze sie pytam czy chce usiasc czy wejsc przede mnie czy cokolwiek, a tymbardziej chyba powinny robic tak te dziewczyny ktore same byly tak traktowane... Ale niektorzy wychodza z zalozenia ze jesli mnie nikt nie przepuszczal to dlaczego ja mam kogos przepuszczac... Niestety
Obrazek
marta112
Początkujący

Postprzez KaSienko » N sty 24, 2010 12:00 pm

mnie raz Pani w pociągu ustąpiła miejsca, a sama stała w zatłoczonym korytarzu. W sumie to już miałam pytać konduktora o miejsce dla cieżarnej bo słabo mi było...
ObrazekObrazek
KaSienko
Uzależniony

Postprzez maryśka » Wt paź 26, 2010 4:38 pm

Mam znajomą, która pracuje w Realu. Tam też są kasy pierwszeństwa. Zawsze jak widzi kobitkę w ciąży, albo kogoś niepełnosprawnego, to sama woła by podeszła. Wiadomo ludzie to głośno komentują, że kiedyś to rodziło się na polu w pracy w między czasie i takie tam. Ja bym na Twoim miejscu to zgłosiła w informacji, lub dyżurce. Zaręczam, że za takie coś kasjerki mają niezły ochrzan :)
maryśka
Początkujący

Postprzez Gabrysia_87 » Pt maja 20, 2011 10:20 am

Jak chodziłam w ciąży nikt absolutnie nie zwracał uwagi, że stoję z brzuszkiem...
Nikt nie przepuszczał mnie w kolejkach w tych całych tescach czy carrefourach, ani nie oddawał miejsca w autobusie czy tramwaju... udawali, że nie widzą albo że nie chcą widzieć.
Przykre, ale prawdziwe.
ObrazekObrazek
Obrazek
Gabrysia_87
Zaangażowany

Obrazki: 0

Postprzez Yzma » Pt maja 20, 2011 10:51 am

no niestety, taka mentalność że więkscość ludzi wyznaje zasadę - sama chciała to niech se teraz ten brzuch dźwiga :roll:

chociaż mam kumpele która była w widocznej ciąży, gnojek jej w tramwaju miejsca nie ustąpił to jak chciał wysiąść to ona go nie przepuściła i jechał tak daleko jak ona :twisted:

nie wiem, ja to bicza jestem - jak bd chodzić z brzuchem to mam zamiar korzystać z moich przywilejów :twisted: :twisted: :twisted:
ObrazekObrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu.
Czas i tak upłynie...

Obrazek
Yzma
Uzależniony

Następna strona

Powrót do Problemy i troski