Książki o wychowaniu dzieci - co polecacie?

Sprawdzone sposoby i metody związane z dziećmi

Moderator: KaSienko

Książki o wychowaniu dzieci - co polecacie?

Postprzez mama_kasia » Pn paź 31, 2011 9:47 am

Witam, Lubię czytać różne rzeczy, ale ostatnio sięgam po książki o wychowaniu dzieci :) Chciałabym polecić Wam bardzo ciepło napisaną, zawierającą sporo przydatnych wskazówek książkę "Jak kreatywnie wspierać rozwój dziecka?" Natalii i Krzysztofa Minge. Znalazłam w niej sporo pomysłów na zabawy z moim maleństwem - cieszę się z nich tym bardziej, że Kamilek je chyba polubił :)
A Wy, co ciekawego wpadło Wam ostatnio w oko? ;)
mama_kasia
Początkujący

Re: Książki o wychowaniu dzieci - co polecacie?

Postprzez Sylwiczka » Pn paź 31, 2011 1:15 pm

Ja uwielbiam wszystkie poradniki SuperNiani Doroty Zawadzkiej.
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez nastkanastka » Śr gru 14, 2011 12:52 pm

mama_kasia napisał(a):Witam, Lubię czytać różne rzeczy, ale ostatnio sięgam po książki o wychowaniu dzieci :) Chciałabym polecić Wam bardzo ciepło napisaną, zawierającą sporo przydatnych wskazówek książkę "Jak kreatywnie wspierać rozwój dziecka?" Natalii i Krzysztofa Minge. Znalazłam w niej sporo pomysłów na zabawy z moim maleństwem - cieszę się z nich tym bardziej, że Kamilek je chyba polubił :)
A Wy, co ciekawego wpadło Wam ostatnio w oko? ;)

Zajrzałam ostatnio do tej książki (kupiła mi ją moja mama na Mikołajki :) ) i cóż... Twój zachwyt jest moim zdaniem uzasadniony :) "Jak kreatywnie wspierać rozwój dziecka?" można polecić każdej mamie. Myślę, że to świetny pomysł na prezent świąteczny - sama chyba podaruję egzemplarz (nie swój, ten zostaje w rodzinie ;) ) swojej dobrej koleżance. Dopiero spodziewa się maleństwa, ale coś mi się wydaje, że będzie bardzo zadowolona z tego prezentu :)
nastkanastka
Początkujący

Postprzez silwa13 » N sty 15, 2012 12:22 pm

Jestem mamą dwóch chłopców (10 i 3 lata). Ostatnio kupiłam sobie książkę: Stephen James, David Thomas "Dzikie stwory. Sztuka wychowania chłopców". Poradnik pozwalający zrozumieć serce, umysł i zachowanie chłopca w wieku od lat 2 do 22. Jest dokładnie tak jak mówi podtytuł książki. Czasem opadają mi ręce przy moich urwisach i wtedy przypominam sobie: "to są chłopcy":)
W moim odczuciu rzeczywiście jest tak, że mózg kobiety różni się od mózgu mężczyzny. Na pewne rzeczy w życiu bym nie wpadła, gdybym o tym nie przeczytała.
Polecam też bardzo książkę: A. Faber i E. Mazlish: "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały. Jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły". Tytuł mówi sam za siebie. Często wracam do tej książki.
Życzę miłej lektury:)
Sylwia
silwa13
Początkujący

Powrót do Przydatne