przez cozzii » So paź 23, 2010 10:04 am
ja w pierwszej ciąży zaczęłam brać jak byłam 3-4miesiacu nie miałam zielonego pojęcia o tym a lekarz do którego trafiłam to nie powinien nawet zwierząt leczyć...taka jest prawda.później trafiłam o super lekarki i kwas foliowy kazała mi zażywać cały czas bo to nie szkodzi,a tylko może pomóc przygotować organizm kobiety dla dzidziusia i chroni maleństwo....teraz tez już czas bym zaczęła go zażywać...
"Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy)."