Kwas foliowy

Przygotowania do ciąży

Moderator: Yzma

Kwas foliowy

Postprzez monludki » So paź 23, 2010 7:13 am

Słuchajcie Dziewczyneczki.. czy Wy wiedziałyście o tym, że jak się stara o Dzidzię to powinno się brać kwas foliowy?
Ja brałam dopiero od 4 tygodnia - jak poszłam do gin. jakiś feminatal czy coś takiego. a jak z Wami było?
i po co ten kwas foliowy hm?
Obrazek
monludki
Zaangażowany

Re: Kwas foliowy

Postprzez klaudiia » So paź 23, 2010 7:15 am

Ja wiem, że trzeba brać i biorę teraz... Ale po co to nie wiem :lol:
Obrazek
klaudiia
Uzależniony

Obrazki: 0

Postprzez monludki » So paź 23, 2010 9:42 am

ja wiem tyle, że to jakaś witamina z grupy witamin B.. o ile dobrze pamiętam tłumaczenie gin;)
Czyli co.. chodzi tutaj o to, żeby dziecko krzywicy nie miało? Nie byłam najlepsza z biologi.. pojęcia nie mam po co ten kwas foliowy
Obrazek
monludki
Zaangażowany

Postprzez cozzii » So paź 23, 2010 10:04 am

ja w pierwszej ciąży zaczęłam brać jak byłam 3-4miesiacu nie miałam zielonego pojęcia o tym a lekarz do którego trafiłam to nie powinien nawet zwierząt leczyć...taka jest prawda.później trafiłam o super lekarki i kwas foliowy kazała mi zażywać cały czas bo to nie szkodzi,a tylko może pomóc przygotować organizm kobiety dla dzidziusia i chroni maleństwo....teraz tez już czas bym zaczęła go zażywać...

"Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy)."
cozzii
Początkujący

Postprzez Skręciara » So paź 23, 2010 2:54 pm

jak się star o dzidzię to kwas foliowy nawet na 5-6 m-cy przed trzeba brać .. ja brałam od 5 tc :D
Skręciara
Uzależniony

Postprzez KaSienko » N paź 24, 2010 9:34 am

ja brałam pół roku przed zapłodnieniem ;) generalnie kwas foliowy zapobiega m.in wadom cewy nerwowej i w sumie najważniejsze jest by brać go we wczesniej ciąży kiedy to tworzą się narządy.
ObrazekObrazek
KaSienko
Uzależniony

Postprzez inayahazine » N paź 24, 2010 3:08 pm

Ja zaczęłam brać około miesiąc przed rozpoczęciem starań i biorę cały czas i mąż też:)
A tak szczerze mówiąc, to dla mnie ten kwas foliowy jest tak oczywisty, że trochę się zdziwiłam pytaniem autorki wątku ;)
Obrazek
Obrazek
inayahazine
Początkujący

Postprzez madziik » Pn paź 25, 2010 11:28 am

ja zamierzam brać co najmniej 3 mies przed staraniami

a faceci tez mogą to zażywać? Nie wiedziałam ;)
madziik
Zaangażowany

Postprzez manga 25 » Wt paź 26, 2010 1:35 pm

ja brałam od marca :)

Kwas foliowy jest niezbedny do wykształcenia prawidlowej cewy nerwowej, czyli tego z czego póxniej rozwija sie układ nerwowy - centralny i obwodowy. Bardzo ważna witaminka z tego kwasu :)
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Postprzez monludki » Wt paź 26, 2010 5:41 pm

no to teraz muszę się wyposażyć wcześniej:) tzn na czerwiec na rok muszę już mieć:) jak zaczniemy staranie będę "zwitaminizowana":) i Filipek się zdrowiutki urodzi:)
Obrazek
monludki
Zaangażowany

Następna strona

Powrót do Starania o dziecko