migowy dla niemowląt

Sprawdzone sposoby i metody związane z dziećmi

Moderator: KaSienko

migowy dla niemowląt

Postprzez mAmIk2 » Pn lis 14, 2011 1:22 pm

Hej Mamusie!

Usiłuję się dowiedzieć czegoś w różnych miejscach nt. języka migowego dla niemowląt. Oglądałam kiedyś film "Poznaj moich rodziców", był tam maluch (może 8 miesięczny), który porozumiewał się z rodziną migami, a moja koleżanka powiedziała mi ostatnio, że korzysta z internetowego kursu migowego dla niemowląt ( srutututu majtki z drutu ).

Czy ktoś z Was ma większą wiedzę w tym temacie? Może korzystałyście z tego kursu?

Całusy dla Was i Szkrabów (tych dużych i małych :))

Mamik
mAmIk2
Początkujący

Re: migowy dla niemowląt

Postprzez silwa13 » So sty 14, 2012 6:20 pm

Witam
Język migowy dla niemowląt - to ten sam język migowy, którego używają osoby głuche. Posługując się językiem migowym, trzeba równocześnie artykułować. w takiej "podwójnej" komunikacji ważna jest konsekwencja - to znaczy, jeśli przy jakimś słowie używam również znaku j. migowego - to używam go zawsze - wtedy dziecko szybko się nauczy. Dla maluszka - dużo łatwiej jest coś pokazać niż powiedzieć ;)
W internecie jest kilka miejsc, w których można o tym poczytać - również artykułów naukowych. Jest też słowniczek - osoba pokazująca jak zamigać dane słowo. Oczywiście w tym słowniczku (w tym na stronie internetowej) jest stosunkowo niewiele słów. W rzeczywistości głusi używają ok. 2000 znaków (ale na co dzień, potocznie - mniej). Tyle samo można używać migając do dziecka, choć wiadomo, że do niemowlęcia mówi się prosto ;)

Jeśli coś już szukałaś - to może nie podam tu nic nowego. To co ja znalazłam i wydaje się być godne uwagi:
( link był, ale sie zmył. Pozdrawiam cieło:) MOD ! )

Pozdrawiam ciepło:)
Sylwia
silwa13
Początkujący

Powrót do Przydatne