Najlepsza pora na dziecko?

Przygotowania do ciąży

Moderator: Yzma

Re: Najlepsza pora na dziecko?

Postprzez manga 25 » Pt maja 27, 2011 7:57 pm

test dla całego roku jest 6 czerwca, wiec zawsze moge ze wszystkimi napisac, ale kurna ja juz jestem wykuta od 1,5 miesiaca na ten egzam ...
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Postprzez Eva87 » Śr mar 14, 2012 6:13 pm

Jeśli chodzi o wiek matki, to moim zdaniem jak najwcześniej!
Pierwsze dziecko w wieku 25-26, drugie 27-28.
Po 30-tce jest już za późno. Jest większe prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się chore, spada też płodnośc matki.

Jeśli chodzi natomiast o miesiąc urodzenia dziecka, to jest mi to obojętne.
Najlepiej dla mnie byłoby urodzic dziecko tak, abym nie musiała odpuszczac żadnego sezonu narciarskiego (to moja pasja życiowa). Ale wiadomo, że tego nie da się zaplanowac.
Dlatego nic nie planuję, tylko czekam, zwłaszcza że mąż ma bardzo słabe plemniki i każdy cykl jest na wagę złota (nie będe odpuszczac kilku cykli z tak błahego powodu jak narty). Najwyżej pojadę na narty wiosną/latem (są miejsca gdzie można wtedy szusowac) :)
Obrazek
Eva87
Początkujący

Postprzez Sylwiczka » Śr mar 14, 2012 10:45 pm

Eva87 napisał(a):Jeśli chodzi o wiek matki, to moim zdaniem jak najwcześniej! (...)
Po 30-tce jest już za późno. Jest większe prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się chore, spada też płodnośc matki.

To już nie te czasy ;) Ale przy pierwszym dziecku to tez jestem za tym, żeby było przed 30, ale kolejne bez problemu po ;)
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Eva87 » Cz mar 15, 2012 10:21 am

Sylwiczka napisał(a):
Eva87 napisał(a):Jeśli chodzi o wiek matki, to moim zdaniem jak najwcześniej! (...)

To już nie te czasy ;) Ale przy pierwszym dziecku to tez jestem za tym, żeby było przed 30, ale kolejne bez problemu po ;)

Czasy nie mają nic do tego. Biologia idzie swoim torem ;) człowiek tak szybko nie ewoluuje
Obawiam się, że późny wiek starania się o pierwsze dziecko jest główną przyczyną tego, że 15-20% par ma problemy z płodnością. Biologii sie nie oszuka - niestety.
Obrazek
Eva87
Początkujący

Postprzez Sylwiczka » Cz mar 15, 2012 6:04 pm

Ale istnieje wiele wspomagaczy, o których nasze babcie i mamy mogły kiedyś pomarzyć...
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Eva87 » Cz mar 15, 2012 6:22 pm

Sylwiczka napisał(a):Ale istnieje wiele wspomagaczy, o których nasze babcie i mamy mogły kiedyś pomarzyć...

Wiem, to oczywiście pomaga. Ale tylko do pewnego stopnia...
Obrazek
Eva87
Początkujący

Poprzednia strona

Powrót do Starania o dziecko