Nauka muzyki dla dzieci

Sprawdzone sposoby i metody związane z dziećmi

Moderator: KaSienko

Nauka muzyki dla dzieci

Postprzez wojtus00 » Pn gru 27, 2010 2:07 am

Poruszę taki temat bo jakby to powiedzieć mam z tym trochę do czynienia :) Czy uważacie że nauka gry na instrumencie od najmłodszych lat w czymś pomaga dziecku? Czy warto posłać dziecko na lekcję gdy na pianinie?
Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Portal dla rodziców ZmienPieluchę.pl - Dziecko, rodzice
wojtus00
Administrator

Obrazki: 0

Re: Nauka muzyki dla dzieci

Postprzez Sylwiczka » Pn gru 27, 2010 9:16 am

Ja powiem tak - widzę, że Maja ma słuch i zanim zaczęła mówić pierwsze słowa to śpiewała ;)
Jeśli będzie chciała to kiedyś pójdzie na lekcje śpiewu czy gry na jakimś instrumencie...
Ja mialam talent, ale mnie nikt nie posłał do szkoły muzycznej i uważam, że rodzice zmarnowali go...
Ja nie zamierzam Majki pchać do szkoły muzycznej na siłę, ale też nie machnę ręką na jej talent muzyczny...
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Yzma » Pn gru 27, 2010 10:15 am

a jak jej się znudzi po kilku miesiącach to dasz jej spokój czy będziesz cisnąć żeby jednak skończyła?
ObrazekObrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu.
Czas i tak upłynie...

Obrazek
Yzma
Uzależniony

Postprzez Liziii » Pn gru 27, 2010 10:42 am

dla mnie to bardzo dyskusyjny temat - łatwo przekroczyc granice, miedzy robieniem czegos dla dobra dziecka (bo ma talent, predyspozycje, chęci) a niespełnionymi marzeniami czy tez zawyzonymi aspiracjami rodzicow. Z drugiej strony - jesli dziecko faktycznie ma smykałke do tego, a jedynie sie znudzi nadmiarem obowiązkow, bo bedzie ich w specjalistycznej szkole wiecej niz w standardowej, to czy jednak nie byloby lepiej go przycisnac, by przylozylo sie do nauki i skorzystalo ze swoich mozliwosci.
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Pn gru 27, 2010 11:36 am

Jak będzie miała chęci to będę się cieszyć, ale jak dziecko ma płakać, bo mama na siłę pcha do nauki to nie...
O to chodzi żeby dziecko miało przyjemność z rozwijania swoich talentów...
Ja kiedyś byłam na takim obozie dla młodzieży śpiewającej ( gmina mnie wysłala ) i jak chodzilam tam na zajęcia to byłam w siódmym niebie ! :D
Szkoda, że na takich gminnych wyjazdach się skończyło...
ObrazekObrazek
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez wojtus00 » Pn gru 27, 2010 10:03 pm

Ja osobiście jestem zdania że jeśli dziecko chce to dlaczego by nie... najgorsze jest jednak zmuszanie dzieci do czegoś czego nie lubią... nie można też na siłę sprawiać by dziecko polubiło granie na jakimś instrumencie. O tym że muzyka pomaga w rozwoju dziecka powstało już masę książek dlatego wydaje mi się że coś w tym jest.
Portal dla rodziców ZmienPieluchę.pl - Dziecko, rodzice
wojtus00
Administrator

Postprzez Sylwiczka » Pn gru 27, 2010 10:36 pm

Zmuszanie nigdy w życiu !
ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez Liziii » Pn gru 27, 2010 11:18 pm

jesli ma dryg to samo chetnie bedzie ciagnelo w danym kierunku. Inna sprawa, ze rodzice mogą dopomoc jesli zauwaza ze dziecko ma pewien specyficzny talent - mozna zapisac do kolka muzycznego, moze szkoly muzycznej, "otaczac" muzyką, kupic instrument etc. Wiadomo, w pewnym wieku wszystko przez zabawe, ale szlifowanie talentu nie zaszkodzi.
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Postprzez Desislava » Wt lut 01, 2011 11:35 am

A propos rozwijania talentów można też rozwijać ich talenty plastyczne, są odpowiednie warsztaty, w Warszawie wiem że tęcza się tym zajmuje. Fajna sprawa!

na forum zabroniona jest reklama dlatego też usunęłam Twego linka - moderatorka 8-)
Desislava
Początkujący

Postprzez manga 25 » Pn lut 14, 2011 2:54 pm

z tego co słyszalam, to z nauka muzyki jest tak, że jesli dziecko nie zacznie bardzo wczesnie to nie rozwinie talentu, nawet największego . 3-4 lata to ponoc najlepszy wiek. Natomiast uczenie muzyki dziecka bez predyspozycji to totalna tortura, zwłaszcza takich maluchow
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Następna strona

Powrót do Przydatne