Praca i Rodzina jak pogodzic??

Problemy i troski rodziców związane z dziećmi

Moderator: KaSienko

Praca i Rodzina jak pogodzic??

Postprzez Kjójik » Pn sty 04, 2010 8:39 pm

Zainspirowała mnie moja obecna sytuacja by utworzyć nowy temat..ponieważ nadal nie wiem czy wrócić do pracy na 3/5 etatu czy na cały :roll:

Jak młode mamy radzą sobie z dylematem - praca czy rodzina?

Wracacie do pracy? Jeśli tak to kiedy? Kto zajmie się Waszymi pociechami jeśli macie zamiar wrócić do pracy?

Czy sadzicie, ze jeśli matka pracuje to jest w stanie pogodzić to z domem? Czy dzieci nie ucierpią na tym?

Na pewno myślałyście lub myślicie o tym wiec podzielcie się swoimi przemyśleniami? Jakie jest Wasze zdanie?
Obrazek[/url]
ObrazekObrazek
Kjójik
Uzależniony

Re: Praca i Rodzina jak pogodzic??

Postprzez KaSienko » Wt sty 05, 2010 10:52 am

niewiele mogę powiedzieć, bo pracuję tylko raz w tygodniu na umowę zlecenie więc pewnie szybko wrócę do pracy, a dzieckiem w tym czasie zajmie się Radek. Gorzej jeśli chodzi o szkołę, bo w lutym/marcu zaczynam mgr zaocznie i nie wiem jak to będzie w czerwcu, ale wierzę, że jakoś to sobie poukładamy. Nie uważam aby pracująca mama miałaby być gorsza, jak się chce to można wiele. Wiadomo, że nie ma tyle czasu co niepracująca, ale równie dobrze może te krótsze chwile spędzać intensywniej ;)
ObrazekObrazek
KaSienko
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Wt sty 05, 2010 5:48 pm

Ja nie mam tego problemu, bo wiem, ze jak tylko wrócić będę chciała z macierzyńskiego do firmy to mnie zwolnią :geek:

Za to mam inny plan - taki, zeby Maja zawsze miała albo mnie, albo Pawła.
Chcę poszukać jakiegoś zespołu i znów zacząć śpiewać na weselach :)
Praca w weekendy, a kasa dobra ;)
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Kjójik » Wt sty 05, 2010 7:51 pm

Sylwiczka Ty to masz wszystko obcykane - szkoda ze ja tak nie umiem!!!

Tez zawsze sadzilam ze jak sie chce to da sie dom pogodzic i maluszek tez bedzie zadowolony - ale czasem to juz na pysk padam..wstaje o 5.15 zeby w pracy byc na 7 zeby moc isc o 3 do domku..potem jak wracam o 3.40..to Alex jest w pelni sil i gotowy do zabawy wiec nadal musze byc na pelnych obrotach i teraz to juz padam!!! A wiekszosc nocek nadal musze do niego wstawac kilka razy wiec czasem mam dosc.

Z drugiej strony lubie moja prace ..szczescie ze mamy dobra nianie bo chyba bym padla i już nie wstala ;)
Obrazek[/url]
ObrazekObrazek
Kjójik
Uzależniony

Postprzez Alka » Śr paź 20, 2010 10:46 am

Odswiezam temat :)
pracuje juz 4 miesiac :) na poczatku bylo ciezko wszystko zorganizowac, pogodzic sie z tym, ze dziecko trzeba zostawic w domu <Pawełek mial niecale 8 miesiecy>...
byly spiecia z tesciami, ktorym Pawła dziennie zostawiam, bo troche sie rozpedzili i w pewnym momencie przestali sluchac tego, co do nich mowie na temat mojego dziecka jakby nie bylo... ale odbylo sie kilka powaznych rozmow i na dzien dzisiejszy moge stwierdzic, ze moje dziecko jest szczesliwe, nierozpuszczone i ze spokojna glowa moge go tesciom zostawic < chociaz nie przecze, ze spiecia z tesciami sa w dalszym ciagu :P >
na poczatku tesknilam za malym niemilosiernie, z pracy chcialam uciekac ale przetrwalam to...
na dzien dzisiejszy sa dni, ze mi lzy wychodza ze go musze w domu zostawic, ale juz w jakims stopniu jestesmy przyzwyczajeni do tej sytuacji i da sie przezyc...
co do obowiazkow domowych - pierwsze 2 miesiace wygladalam jak cien czlowieka, bo probowalam miec ten sam porzadek i plan dnia jak wteyd, zanim do pracy poszlam... na dzien dzisiejszy mąż gotuje obiady, ja na zakupy biore juz Pawla <zawsze robilam je w biegu jak maly zasypial o 9 w sobote a teraz jedziemy razem na spokojnie jak wstaje>...
sprzatam tak konkretnie raz w tygodniu tj odkurzanie, mycie podlog itd... i dziele to na piatek wieczor i sobote rano, przez co nie mecze sie az tak bardzo ;)
co do stosunkow z mezem - widzimy sie tyle co nic, zalezy od tego jaka ma zmiane:
na 12 - po jego pracy od 20-22
na 18 - po 16 godzinke zanim wyjdzie do pracy
na 24 - najlepsza zmiana, bo widzimy sie cale 5 godzin :P
weekend tez jest zaburzony, bo zwykle chodzi do pracy w niedziele na 14 :roll:

Czy mozna pogodzic prace i rodzine? mozna, ale wymaga to pracy i napewno wielu zmian w stylu zycia przed i w trakcie pracy ;)

na pcozatku bylam zajechana na maxa, dzis juz jest ok :)
ObrazekObrazek
Alka
Zaangażowany

Postprzez monludki » Śr paź 20, 2010 10:53 am

a u nas problemu nie ma..Mąż pracować nie może - ma rentę ( wypadek samochodowy). Ale z dzieckiem też sam sobie nie poradzi więc muszę być w domku. Za to mam pracę zdalną - co prawda bez ubezpieczenia ale kasa całkiem ładna. Siedzę wieczorami i w nocy , jak MIkula śpi.. jak podrośnie - i będziemy mieli już drugie odchowane Bobo, to planuję się gdzieś załapać.. bo latka lecą a ubezpieczenia nie ma :(
Obrazek
monludki
Zaangażowany

Postprzez pietruszka » Wt paź 26, 2010 7:16 pm

Eh jeszcze nam daleko do tego by Młode mamy mogły się spełniać zawodowo. Gdyby nie firma męża, nie wiem, poszłabym na wychowawcze? Masakra jakaś w tej Polsce jest.
pietruszka
Początkujący

Postprzez iwonakasper » Wt paź 26, 2010 9:34 pm

a No kiepsko w tej Polsce... jak się same nie weźmiemy za poprawę sytuacji - My, młode Mamy:) to nic się pewno nie zmieni:) W jedności siła.. może trzeba podsunąć wladzom jakiś pomysł i zacząć działać;)
iwonakasper
Początkujący

Postprzez Alka » Śr paź 27, 2010 11:22 am

no ale jakiego typu pomysly chcecie podsuwac?
albo jestes 100% pracownikiem pracujacym 8 godzin na dobe i nie podpadasz, albo zaczynasz kombinowac z godzeniem wychowywania dziecka z praca, i znajda kogos lepszego i bardziej dyspozycyjnego od ciebie :roll:
taka Polska :(
ObrazekObrazek
Alka
Zaangażowany

Postprzez manga 25 » Pt paź 29, 2010 4:14 pm

ja mam komfort pewnej pracy, niesty mało elastycznej. Maluch bedzie mial 4 miesiace jak pójdę do pracy. Do pracy, w której nieobecności bede musiala odrobic, no ogólnie bardzo specyficznej . Ale można się dogadać i wypuszczają wcześniej, na lewo.

Po roku ( albo 2 jesli urodzę na stażu drugie dziecko) zaczyna się jazda z pracą i dyżurami plus egz. co rok, ale wtedy juz nas bedzie stac na dobrą opiekunkę, staram się za dużo zreszta tego nie rozkminiac, żeby się na zaś ie stresować :)
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Następna strona

Powrót do Problemy i troski