Synek się mastrubuje ! Co robić ?!

Problemy i troski rodziców związane z dziećmi

Moderator: KaSienko

Synek się mastrubuje ! Co robić ?!

Postprzez Sylwiczka » Cz cze 02, 2011 10:15 am

Tylko ja nie mogę go oduczyć gmerania w nabiale :roll: Jak się dziś zapytałam Nikosia czemu ciągle grzebie w jajeczkach, powiedział, że musi obudzić siusiaka :shock: :lol:

:o :o :o już?? nie za mały?? :shock:

synek kuzynki swego czasu uwielbiał łapac sie za pindolka - wsadzac łapke do pieluchy czy ja sciagac - juz nie pamietam :D O tak, zeby se potrzymac :lol: :lol: ale mial z 1,5 roczku moze..

to Kilian jeszce tak robi :D tzn juz mu to mija :D ale wczeniej wystarczylo ze zdjelam mu pampka to juz ciaal tego ptaka jak glupi . moj maz az patrzal sie na to i sie skrecal z bolu haha ... albo go tak palcami podbijal tak wiecie jeden za drugim :D ha ha

Nikodem moze się mastrubować...
To gmeranie moze mu sprawiać przyjemność...
Migotka oducz go tego, bo pójdzie do szkoły i będzie to robić przy dzieciach !
jemu jest dobrze więc nie widzi w tym nic złego, a jeśli nikt mu nie powie, ze to jest złe to wiadomo...

Mali chłopcy potrafią robić sobie dobrze juz w wieku kilku miesięcy !!!

moja koleżanka pracuje w przedszkolu, i ma tam w grupie chłopca, który "musi" sobie przed drzemką dobrze zrobić :roll: i rodzice nie pozwalają nikomu zwrócić mu uwagi, bo go to uspokaja :roll:
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Re: Synek się mastrubuje ! Co robić ?!

Postprzez Sylwiczka » Cz cze 02, 2011 10:16 am

Synek mojego brata miał moze roczek, a "jeździł" na poduszce !!!
ObrazekObrazek
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez migotka85 » Cz cze 02, 2011 10:33 am

My ciągle zwracamy mu uwagę :roll: Ostatnio powiedziałam mu nawet, że jak będzie tak grzebał w majtach to siusiak mu odpadnie i wtedy będzie NIKOLA BEZ PITOLA ;) i będę zakładać mu sukienki i robić warkoczyki jak dziewczynce. Na chwilę się wystraszył, ale chwila zapomnienia i znów łapka powędrowała do gatek :evil:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
migotka85
Uzależniony

Obrazki: 0

Postprzez klaudiia » Cz cze 02, 2011 10:37 am

NIKOLA BEZ PITOLA - ale Ci się zrymowało :lol: :lol: :lol:

Znalazłam takie rady w internecie

Mamy powód do niepokoju, jeśli masturbacja jest uporczywa i nie przemija (mimo różnych pomysłów zaradczych) lub pojawia się tylko w jednej sytuacji (w przedszkolu na określonych zajęciach). Wtedy lepiej potraktować te sytuacje jako sygnały, że dziecko próbuje nam powiedzieć coś więcej niż samo potrafi wyrazić słowami. Jeśli nie umiemy sami odczytać treści tego "komunikatu", poobserwujmy te zachowania. Mówienie o tym może okazać się łatwiejsze, niż nam się wydaje, i może pomóc dziecku w wyrażeniu tego, co je naprawdę trapi. Tylko w wyjątkowych wypadkach masturbacja jest objawem patologii i wymaga profesjonalnej pomocy.

Trzy rady

Towarzysząc dziecku w rozwoju, warto pamiętać, że:

1. Nigdy nie należy karać ani ośmieszać dziecka dlatego, że dotyka intymnych miejsc. To może mieć wpływ na jego poczucie wartości, a także oddziaływać na przyszłe życie seksualne.

2. Masturbacja sama "wygaśnie", jeśli nie będziemy poświęcać jej zbyt dużo uwagi. Dzieci lubią być w centrum naszego zainteresowania i potrafią zrobić wiele, by zobaczyć na twarzy rodziców jakąś reakcję. A "niegrzeczne" zachowanie jest w tym bardzo skuteczne. Nie poświęcajmy więc uwagi czemuś, co chcemy tak naprawdę wyeliminować.

3. Pamiętajmy, że masturbacja rozwojowa, czyli ta dokonywana dla przyjemności i dla poznania własnego ciała, to zwykła forma ekspresji seksualnej,a więc dowód na to, że dziecko rozwija się prawidłowo. A któż z nas chciałby zahamować rozwój dziecka, nawet jeśli niepokoi go jakiś jego objaw?

To może pomóc

Jeśli uznasz, że dziecko zbyt dużo czasu poświęca tej czynności, bo brakuje mu ciepła i pieszczot, pamiętaj, że pomóc mogą:

• Przytulanie - upewnij się, że dziecko dostaje na co dzień tyle uścisków, przytulania i całusów, ile potrzebuje.

• Autorefleksja - zastanów się, czy w waszym życiu nie ma jakiejś trudnej, stresującej albo konfliktowej sytuacji, której dziecko nie rozumie. Może to rozwód lub kłótnie między

rodzicami? Jeśli dorośli rozwiążą konflikt - maluch przestanie czuć napięcie.

• Pluszak - podaruj dziecku misia czy innego pluszaka, którego mogłoby zabierać ze sobą w różne publiczne miejsca, tam gdzie czuje się nieswojo.

• Odwracanie uwagi - staraj się w takiej chwili zainteresować dziecko innym, miłym i wspólnym zajęciem.

• Konsultacja - porozmawiaj z opiekunką malucha ze żłobka czy przedszkola i ustal z nią sposób postępowania, upewnij się, że dziecko nie jest wyśmiewane ani karane.

• Realistyczne cele - pamiętaj, że dziecięca masturbacja jest czymś, co się pojawia, a potem znika, jednak rodzice nie mają na to wpływu, nie mogą tego zjawiska wyeliminować, tak jak nie można zmusić trzylatka, by wymawiał „RRRRRRR”.
Obrazek
klaudiia
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Cz cze 02, 2011 10:41 am

ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez migotka85 » Cz cze 02, 2011 10:51 am

Dzięki dziewczyny :*
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
migotka85
Uzależniony

Postprzez klaudiia » Cz cze 02, 2011 10:57 am

Sylwiczka napisał(a):Znalazłam ciekawy artykuł: http://www.edziecko.pl/przedszkolak/1,7 ... 84848.html

Hahaha, Sylwiczka, wyżej wkleiłam własnie z tego artykułu fragment :D :D :D
Obrazek
klaudiia
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Cz cze 02, 2011 11:17 am

No zauważyłam własnie :D
ObrazekObrazek
Sylwiczka
Uzależniony

Postprzez Skręciara » Pt cze 10, 2011 7:34 am

Moja Iness "masturbowała" się .. bylam u lekarza :D ta powiedziala że masturbacja to zle okreslenie ale innego nie ma :D Dziecko poznaje swój świat tak samo też poznaje i siebie .... no i kazala nam odwracac jej uwagę od tego .. NIE WOLNO krzyczeć ani karać bo wtedy dziecko zacznie kojarzyc to ze stanem lękowym i stresującym ... In czasem se jeszcze "pojeździ" na jakimś misiu czy piłce - jak sie jej przypomni - ale rzadko - najwazniejsze, że nie robi teogo żeby się uspokoic bądź wyładować stres :D Kilian się łapie za ptaszka a Nell zamast tego to woli trzymac palec w nosie ha ha ha
Skręciara
Uzależniony

Postprzez nati » Cz lip 14, 2011 8:36 pm

mój jedynie przy zmianie pieluszki łapie się za siusiaka.. ale jak czytam wasze wypowiedzi to boję się, co będzie jak urośnie trochę.. :roll:
Obrazek
nati
Zaangażowany

Następna strona

Powrót do Problemy i troski