agniesia123 napisał(a):Cześć dziewczyny
Mam pytanie czy jest gdzieś temat o toksoplazmozie?
Jak nie, to powiedzcie mi czy robić badanie na toksoplazmozę. Ja jestem w 19 tygodniu ciąży, moi rodzice mają kota, który nie wychodzi na dwór i przeczytałam gdzieś że to badanie jest obowiązkowe, potem weszłam na neta, zaczęłam o tym czytać i wpadłam w panikę
Czy wy przed albo w trakcie ciąży robiłyście to badanie?
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Aga
Liziii napisał(a):to po kolei:
1. badanie nie jest obowiazkowe
2. tylko okolo 20% kotow jest nosicielami toxoplazmozy. wieksza szansa zarazenia sie jest jedza nieumyte/niedokladnie umyte owoce i warzywa
3. badanie robi sie zwykle w 1 trynestrze kiedy zarazesie nie wirusem, a wiec aktywne przechodzenie choroby, moze wplynac mutagennie na plod. Jesli wynik jest ujemny, tj nie chorowalo sie i nie ma przeciwcial, badanie powtrarza sie w 3 trymestrze
Ja robilam badanie - mam do czynienia z wychodzacymi kotami a wynik poprzedni mialam ujemny. Ale robilam to w 1 trymestrze, wynik wyszedl dodadni wiec nie musze powtarzac.
Teraz chyba nei ma wiekszego sensu bys robila to badanie...
Manga25 napisał(a):nie do końca jest tak jak piszesz Lizka, badanie sie powtarza na poczatku 3 trymestru, jesli w pierwszym wychodzi, że pacjentka nie przechodzila nigdy, a zakażenie świeże jesy niebezpieczne w kazdym etapie ciąży , ale na rózne sposoby