Zaparcia u dzieci ( dwu/trzylatek )

Twój maluch zachorował? Masz obawy dotyczące Jego zdrowia? Zapytaj i porozmawiaj tutaj.

Moderator: KaSienko

Zaparcia u dzieci ( dwu/trzylatek )

Postprzez Sylwiczka » N maja 01, 2011 9:49 pm

Problem niejednej mamy...
Spędza sen z powiek i rodzicom i dzieciom...
Jak pomóc ?

SuperNiania radzi:
Dość często dzieci w wieku przedszkolnym cierpią na tzw. zaparcia nawykowe, czyli wstrzymywania stolca z powodu utrwalonej obawy przed wypróżnieniem.

Pierwotną przyczyną może być zła dieta i w efekcie ból spowodowany zatwardzeniem lub uraz emocjonalny związany z nieprawidłowo przeprowadzonym treningiem czystości. Często jest ono następstwem przykrych zabiegów i dzieci zaczynają się bać oddawać stolec.

Trzeba zacząć od obserwacji wpływu diety na częstość wypróżnień, dobrze zapisywać co i ile dziecko zjadło i wypiło. Warto wprowadzić soki i przeciery owocowe lub warzywne, owoce lub warzywa i oczywiście błonnik. Dziecko powinno pić dużo wody. Trzeba zadbać, by dziecko jadło ciemne pieczywo i jogurty. Jeśli sytuacja się nie zmienia to warto wybrać się do pediatry. Zapewne zleci on wszelkie badania, z usg jamy brzusznej włącznie. Być może zaleci leki lub zioła. Przepisane przez lekarza medykamenty trzeba podawać regularnie i długo (zwykle przez wiele miesięcy) w odpowiedniej dawce. Najprawdopodobniej dziecko będzie przyjmowało laktulozę (1-3 ml na kilogram wagi ciała na dobę), by stolec miał konsystencję pasty do zębów.

Jeśli problem będzie się pojawiał nadal, proponuję wizytę u psychologa i rozmowę o błędach popełnionych w trakcie przeprowadzania dziecka przez trening czystości lub o zaniedbaniach związanych z reakcjami bólowymi związanymi być może ze złymi wspomnieniami.

Podczas całego procesu wyprowadzania dziecka z zaparć nawykowych trzeba się uzbroić w cierpliwość i nie robić wielkiej sprawy z całej sytuacji. Nie wolno dziecka zawstydzać, ośmieszać, nalegać, dopytywać się.

Trzeba zachować spokój i pozwolić dziecku robić kupę, kiedy chce i gdzie chce. Jeśli chce w pieluchę, trzeba na to pozwolić i nie robić afery. Po prostu najważniejszym celem ma być zrobienie kupy w ogóle a nie koniecznie do nocnika. Proponuję nie sadzać dziecka na nocnik, bo to często budzi złe skojarzenia.

Często zaparcia nawykowe są nieświadomie utrwalane przez rodziców. Dziecko manifestuje w ten sposób potrzebę kontroli i buntu przeciw naciskowi opiekunów. Nikt go przecież nie zmusi do zrobienia kupy.

Jeśli dziecko zacznie już w miarę regularnie robić kupkę i zrozumie użyteczność nocnika to dobrze jest nie wyrzucać kupy w sekundę po zrobieniu. Trzeba się tą kupką trochę pocieszyć, bo dzieci (częściej chłopcy) mają kłopot z rozstaniem się z produktem swej przemiany materii. No bo przecież skoro tak wszyscy czekali i w końcu zrobiłem to czemu teraz tak szybko się tego pozbywają i mówią, że śmierdzi????

Dobrze jest kupić książeczki o kupie i nie robić z defekacji tematu wstydliwego czy tabu.

Kupę wszak robią wszyscy.
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Re: Zaparcia u dzieci ( dwu/trzylatek )

Postprzez Agusia1989 » Pn maja 02, 2011 12:58 pm

Jeśli dziecko zacznie już w miarę regularnie robić kupkę i zrozumie użyteczność nocnika to dobrze jest nie wyrzucać kupy w sekundę po zrobieniu. Trzeba się tą kupką trochę pocieszyć, bo dzieci (częściej chłopcy) mają kłopot z rozstaniem się z produktem swej przemiany materii. No bo przecież skoro tak wszyscy czekali i w końcu zrobiłem to czemu teraz tak szybko się tego pozbywają i mówią, że śmierdzi????

ja proponuję zrobić zdjęcia klocka i porozwieszać w salonie 8-)
Obrazek

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu. (Gabriel García Márquez)
Agusia1989
Uzależniony

Postprzez Kjójik » Pn maja 02, 2011 1:28 pm

Naszą historie znacie..wiec nie bede sie powtarzać... :D
Obrazek[/url]
ObrazekObrazek
Kjójik
Uzależniony

Postprzez Kjójik » Pn maja 02, 2011 7:48 pm

U nas dziś znow kupy nie bylo było za stanie na tzw X-ach i wstrzymywanie..on chyba zapomnial jak sie kupe robi..wiec jutro znow wieksza dawka syropu :x
Obrazek[/url]
ObrazekObrazek
Kjójik
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Pn maja 02, 2011 9:42 pm

Kurde... Tak mi go szkoda !!!
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez KaSienko » Wt maja 03, 2011 11:10 am

biedny...
ObrazekObrazek
KaSienko
Uzależniony

Postprzez manga 25 » Wt maja 03, 2011 12:22 pm

no biedny, może ten syrop mu ulzy
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Postprzez Agusia1989 » Wt maja 03, 2011 7:28 pm

biedny Alex :(
Obrazek

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu. (Gabriel García Márquez)
Agusia1989
Uzależniony

Postprzez Kjójik » Wt maja 03, 2011 7:45 pm

juz nie wiem co mam robić by mu sie te kupy unormowały..dziś zrobilam taki koktajl z truskawek, jogurtu soku pomaranczowego i platków owsianych..ale nie chcial..cięzko zmienic jego przyzyczajenia!! dopiero jak mu rozmieszlalam z mlekiem to ciut wypił za to zjadł batonik musli, kilka plastrów szynki z indyka...truskawkę i winogronko...czy takie mieszanie smaków mu nie zaszkodzi???
Obrazek[/url]
ObrazekObrazek
Kjójik
Uzależniony

Postprzez flo » Wt maja 03, 2011 9:29 pm

Myślę, że lepsze takie mieszanie smaków niż monotonna dieta.
ObrazekObrazek
flo
Zaawansowany

Następna strona

Powrót do Zdrowie dzieci i rodziców