Zazdrość starszaka

Problemy i troski rodziców związane z dziećmi

Moderator: KaSienko

Zazdrość starszaka

Postprzez mirka » Śr paź 27, 2010 11:47 am

Tak jak już pisałam, powoli zabieramy się do starań o drugie dziecko.
Trochę się boję scen zazdrości ze strony starszego dziecka. Macie jakieś porady? I może jest nadzieja, że takich scen w ogóle nie będzie?
mirka
Początkujący

Re: Zazdrość starszaka

Postprzez pietruszka » Śr paź 27, 2010 3:08 pm

U mnie na początku nie było kolorowo. Jasiek był zazdrosny o małą. Więcej broił. Nie słuchał się nas. W końcu wzięłam się na sposób. Mąż zabrał pewnego razu syna na męską wyprawę, zoo, lody itp. I tam mu starał się wytłumaczyć, że teraz pełni bardzo odpowiedzialną rolę starszego brata. Ale nadal go bardzo mocno kochamy. Oczywiście na jednorazowej rozmowie się nie skończyło. Nawet stało się tradycją, że raz na jakiś czas moi mężczyźni wychodzili razem na swoje "męskie" pogaduszki ;) Teraz ma siostrze niezłą kompankę do zabawy. Tylko nie mogę się wyzbyć jeszcze jednego nawyku. A mianowicie jak starszy coś zbroi to o zadośćuczynienie wysyła małą :)
pietruszka
Początkujący

Postprzez Skręciara » Pt lis 05, 2010 12:22 am

u nas In miała 11 m-cy i w sumie 2 dni po moim powrocie ze szpitala nie schodzila mi z rak ! ale to bylo spowodowane tym, że pierwszy raz byla bez mnie i to jeszcze 3 dni ... temu mąż był w domu przez ten czas - później jedno wieczór spędzało z In a drugie z bliźniakami - ale taki podział trwal 2 tyg i In dużo pojęła co i jak
Skręciara
Uzależniony

Postprzez kaja87 » N gru 12, 2010 3:33 pm

Chyba nie wrzystkie dzieci chcą mieć młodsze rodzeństwo :(
kaja87
Początkujący

Postprzez Sylwiczka » Pn gru 13, 2010 8:12 am

Też wychowujesz małego samoluba ?! :D
Jak ja :D
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Liziii » Pn gru 13, 2010 10:09 am

Im starsze dziecko tym bardziej swiadoma zazdrosc. Widzi, ze mama/tata poswiecaja wiecej uwagi komu innemu - ale z jakiej paki? Przeciez do tej pory wszystko bylo z nią/nim a teraz pojawil sie nowy rozdarty bobas. Jesli starsze dziecko jest juz na tyle pojętne by zrozumiec ze ma brata czy siostre, to latwiej wprowadzic je w codzienne obowiazki zwiazane z nowym czlonkiem rodziny - male dzieci to najlepsi pomocnicy. Nie zrobią wszystkiego moze tak jakbysmy chcieli, ale checi mają za dwóch albo i trzech ;) Inn byla jeszcze za malutka by to ogarnąc, ale taki 3-4 latek juz spoko.
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Obrazki: 0

Postprzez manga 25 » Pn gru 13, 2010 2:56 pm

no tak własnie jest, im dziecko starsze tym bedzie mu trudniej. Potem jak juz mocno kumate to z kolei chce rodzeństwa, ale to tak w wieku 7-8 lat, wcześniej cieszy się statusem małego królewiątka ;D Dlatego ja chcę jak najszybciej drugie
ObrazekObrazek

Obrazek
manga 25
Uzależniony

Postprzez migotka85 » Pn gru 13, 2010 10:11 pm

Ja na początku nie miałam żadnego problemu z chłopcami :D . Dominik czuł się bardzo ważny, bo pomagał mi przy kąpielach, przewijaniu. Bardzo to lubił. Do tej pory pamiętam, jak mówił w trakcie przewijania "Mama, nie pomnij o klemiku" :lol: Zazdrość zaczęła się w momencie kiedy Nikoś zaczął biegać i bawić się jego zabawkami. Było ciężko, ale daliśmy radę. Bałam się co będzie jak urodzi się Natan, ale jestem mile zaskoczona bo chłopcy są w nim zakochani :lol: Teraz kłócą się o to, który ma mi pomóc i kto ma się z nim bawić :roll:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
migotka85
Uzależniony

Postprzez Fotelik24 » Wt mar 08, 2011 8:47 pm

Bardzo fajnie,że Twój starszy syn czuł się ważny i pomagał Ci we wszystkim. Właśnie najlepszym zabiegiem na zabicie zazdrosci jest to to,aby uczynić starsze dziecko również odpowiedzialnym za rodzeństwo. To trudna sztuka,ale możliwa do zrealizowania.
Fotelik24
Początkujący

Postprzez Andżelina » Pt mar 18, 2011 2:07 pm

Wydaje mi się, że jak jest jedno dziecko to bardziej odczuwa ono zazdrość o nowego członka rodziny niż jak jest już dwójka i przychodzi trzecie.
Im mniejsza różnica wieku między rodzeństwem tym też lepiej, bo 1-2 roczny maluch łatwiej przyzwyczai się do obecności kogoś jeszcze niż 3-4 letni rozbójnik, który do tej pory był sam. No ale różnica roku między dziećmi to hardcore :P
Andżelina
Początkujący

Następna strona

Powrót do Problemy i troski