zdrowa dieta malucha

Forum poświęcone najmłodszym dzieciom

zdrowa dieta malucha

Postprzez Liziii » Pn maja 23, 2011 9:17 am

ja nie chce miec grubych dzieci - nie bede ich od urodzenia trzymac na diecie, ale jak zobacze ze mi sie zaczynaja robic z nich tłusciutkie kuleczki to ograniczym weglowodany. Pozniej jest coraz ciezej oduczyc dziecko podjadania slodkosci i fst foodow i rosna takie małe tłuscioszki ;/
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Obrazki: 0

Re: zdrowa dieta malucha

Postprzez migotka85 » Pn maja 23, 2011 9:27 am

Ja wczoraj naocznie przekonałam się ile jest w stanie zjeść moja mała gruba kuleczka - Natan. Zrobiliśmy grilla, a on pochłonął 2 białe kiełbaski i całą kaszankę, poskubał troszkę kurczaka i musiałam pędzić do domu zrobić mu butlę, bo dalej był głodny. Wypił 210 ml :shock: :shock: .
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
migotka85
Uzależniony

Postprzez Yzma » Pn maja 23, 2011 10:14 am

Liziii napisał(a):ja nie chce miec grubych dzieci - nie bede ich od urodzenia trzymac na diecie, ale jak zobacze ze mi sie zaczynaja robic z nich tłusciutkie kuleczki to ograniczym weglowodany. Pozniej jest coraz ciezej oduczyc dziecko podjadania slodkosci i fst foodow i rosna takie małe tłuscioszki ;/

podbijam!
ja bym bardzo chciała jak najdłużej utrzymać dzieci z dala od słodyczy i śmieciowego żarła...
ObrazekObrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu.
Czas i tak upłynie...

Obrazek
Yzma
Uzależniony

Postprzez Agusia1989 » Pn maja 23, 2011 1:14 pm

Yzma napisał(a):
Liziii napisał(a):ja nie chce miec grubych dzieci - nie bede ich od urodzenia trzymac na diecie, ale jak zobacze ze mi sie zaczynaja robic z nich tłusciutkie kuleczki to ograniczym weglowodany. Pozniej jest coraz ciezej oduczyc dziecko podjadania slodkosci i fst foodow i rosna takie małe tłuscioszki ;/

podbijam!
ja bym bardzo chciała jak najdłużej utrzymać dzieci z dala od słodyczy i śmieciowego żarła...

i ja, i ja, ja :D
Obrazek

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu. (Gabriel García Márquez)
Agusia1989
Uzależniony

Postprzez Yzma » Pn maja 23, 2011 1:18 pm

tylko jak nad tym zapanować? Bo o ile jesteś w stanie zapanować nad tym żeby w domu dziecie nie dostało żadnych syfów to jak opanujesz wpływy z zewnątrz? Tzn na urodzinach przyjaciół dziecka, słodycze od dziadków, cioć i wujków?
ObrazekObrazek
Czas i tak upłynie...

Obrazek
Yzma
Uzależniony

Postprzez Sylwiczka » Pn maja 23, 2011 1:49 pm

Dzieci jedzą to, co rodzice...
Jak same nie bedziecie jeść w Mc Donalds'ach czy innych takich to i dzieci nie bedą tego jeść...

Powiem Wam też, ze w życiu bym nie próbowała "głodzić" dziecka !
Chce jeść to niech je !

Maja pochłania wielkie ilości jedzenia, a wygląda normalnie ( niektórzy twierdzą, że chudo )
ObrazekObrazek
Nie drażnij Moda, BAN uroku Ci nie doda.
-----------------------------------------------------
Fotografia Dziecięca Trójmiasto - Moja pasja, moje życie :) Zdjęcia studyjne, plenerowe... Rodzinne, ciążowe...
Sylwiczka
Uzależniony

Obrazki: 4

Postprzez Yzma » Pn maja 23, 2011 2:06 pm

kto ogarnia ten dział? Może by wydzielić temat o zdrowym jedzeniu dla maluchów?

To jest racja - że jak dziecko widzi że tatuś się obżera burgerami a dziecku dają brokuły same to będzie się buntować.
tylko że wiesz - rodzice nie jedzą, ale np babcia je, albo dziadek...i co wtedy?
ObrazekObrazek
Czas i tak upłynie...

Obrazek
Yzma
Uzależniony

Postprzez Liziii » Pn maja 23, 2011 2:21 pm

ogarniete - nie wiem tylko czy nazwa ok ale nie mam pomyslu na inna ;)

Jak dziecko w domu czasem zje frytki czy domowego hamburgera (my wsadzamy w srodek kotleta mielonego + warzywa, sosy, ser) to sie nic nie stanie - to duzo zdrowsze bo kontrolujesz porcje i czestotliwosc podawania. Ja nie zamierzam dzieciom wszystkiego odmawiac, karmic surową rzepą zeby miały zdrowe włosy i paznokcie a sama wpieprzac ciastka jak odkurzacz. Ale co innego jedno ciasteczko od okazji do okazji, wlasnie np u cioci na imieninach, kielbaska z grilla na imprezie, a co innego codziennie batonik + słodzony cukrem napoj do szkoly (taki wiecie, typu cola cola).
Poza tym cukry sa i w owocach i w jogurtach, deserkach itp wiec dziecko je dostaje dzien w dzien - po co jeszcze je pasc czekoladą. A na koniec - proporcje. Niby batonik wydaje nam sie malutki, ale przy dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym dziecka to jest naprawde jak porzadny obiad! a lepiej zeby zjadlo kalafiora z bułką tartą i kotleta, prawda? No i mniejszego kotleta niz tatus - przede wszystkim!!

Mam kolezanke ktorej corcia jest ogromny łasuch - takze Sylwiczka, masz szczescie ze Majka wcina i spala, nie idzie jej w brzucho i tyłek, bo Tosia jest okrąglutka i gdyby ciagle dostawala ciasteczko po ktore wyciaga rączke, pewnie bylaby duzo kraglejsza. Z reszta, przy okazji, nauczylaby sie ze dzien bez ciasteczka to dzien stracony.
Ja kiedys moglam jesc ciasto w weekendy, jak mama na niedziele upiekla. Przy M sie rozbestwilam bo to istny ukrzyk - dzien bez batona to dzien stracony normalnie :x
Obrazek

Obrazek
Liziii
Uzależniony

Postprzez Agusia1989 » Pn maja 23, 2011 2:43 pm

Liziii napisał(a):Ja kiedys moglam jesc ciasto w weekendy, jak mama na niedziele upiekla. Przy M sie rozbestwilam bo to istny ukrzyk - dzien bez batona to dzien stracony normalnie :x

ja jeszcze rzadziej - kiedyś tylko jakiś wafelek albo lód w niedzielę i nic poza tym :D za to teraz... :oops: i to wszystko przez M :!:
Obrazek

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu. (Gabriel García Márquez)
Agusia1989
Uzależniony

Postprzez Skręciara » Pn maja 23, 2011 3:44 pm

Sylwiczka napisał(a):Dzieci jedzą to, co rodzice...
Jak same nie bedziecie jeść w Mc Donalds'ach czy innych takich to i dzieci nie bedą tego jeść...

Powiem Wam też, ze w życiu bym nie próbowała "głodzić" dziecka !
Chce jeść to niech je !

Maja pochłania wielkie ilości jedzenia, a wygląda normalnie ( niektórzy twierdzą, że chudo )

i ja się pod tym podpisuje :) Trójca je to co my ... Nell jak Majka pochłania mega ilości jedzenia a wygląda jak chucherko :D
Skręciara
Uzależniony

Następna strona

Powrót do Noworodki i niemowlaki